Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Begin maart is het VN-besluit genomen waardoor in de toekomst 30% van de oceanen zal worden beschermd. Goede reden te kijken naar de documentaire Sea of Hope op National Geographic of de nieuwe BBC-serie Wild Isles van Sir David Attenborough.

Nestor onder de natuurfilmers

Tik de naam David Attenborough in en je kan op Youtube úren kijken naar video’s van de nestor onder de natuurfilmers. Alleen al zijn bekende aangename stem, zijn fraaie Engels is heerlijk om naar te luisteren. Helaas zijn veel filmpjes niet Nederlands ondertiteld maar eigenlijk spreken de prachtige beelden van Blue Planet ook wel voor zich. Zijn laatste werk, Life on our planet, is te zien bij Netflix.

Onder de titel Blue Planet verschenen twee series. De laatste dateert van 2017.

Tweederde van de aarde bestaat uit zee en oceanen

Hij maakte de documentaire op zijn 93ste en Life on our planet leek zijn laatste productie. Maar zie: deze maand vertoont de BBC de serie Wild Isles, gefilmd in Ierland en Engeland. Komende zondag luidt de titel ‘Freshwateren de laatste is gewijd aan de oceaan.

Meer dan tweederde van de aarde bestaat uit zee en oceanen maar we weten nog maar bitter weinig van het leven onder het blauwe oppervlak. Ook niet wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld het oogsten van mangaanknollen kilometers diep, waarin het Nederlandse bedrijf Allseas zich heeft gespecialiseerd.

Sea of Hope

Kijk naar Sea of Hope, een documentaire die 6 jaar geleden werd gemaakt. Sylvia Earle, de eerste vrouw die over de bodem van de oceaan liep, vaart daarin met een team over de territoriale wateren van de VS. Een totale oppervlakte die groter is dan alle Amerikaanse staten bij elkaar. Aanleiding is de uitbreiding van de bekende nationale parken op het land met parken op zee, zoals rond atollen in Hawaii. Geen overbodige luxe, want uit beelden van toen en nu blijkt de schade die de mens door overbevissing en milieuvervuiling aan o.a. koraalriffen heeft berokkend.

Sea of Hope is te zien bij National Geographic via Disney+.

Hoop

Gelukkig is er nog genoeg leven én herstel van leven in de oceanen aanwezig om behoud de moeite waard te maken. Kijk maar naar David Attenboroughs Wild Isles….(uitgezonden op zondag van 20.00-21.00 u (Nederlandse tijd) op BBC One).

Preview (helaas zonder ondertiteling) van Wild Isles.

Meer lezen over film

In 2020 schreef Wendy Voois over de verschijning van Life on our planet. Eerder had ze ook een ontroerende documentaire gezien over de laatste noordelijke witte neushoorn, Last male on earth. Dichter bij huis zagen we Buddy, over de innige band tussen mens en hond. Cat stories over de liefde voor katten. Afgelopen jaar zag Karin de Lange Cow, want niet alleen de natuur heeft onder de mens te lijden…Ook geïnteresseerd in andere Kijk Eens-tips? Klik dan hier.

Openingsfoto: Beeld uit de BBC-serie Blue Planet.