Pasen is het feest van eieren schilderen, paashaasjes van brood maken en chocolade eieren zoeken maar  voor Stella Ruisch is het sinds een aantal jaren ook aan het einde van de brunch met het gezin samen het papieren tafelkleed kleuren.

Kleuren om te ontspannen

De trend is nu zo’ n tien jaar geleden ontstaan: volwassenen die om te ontspannen kleurpotloden pakken en kleurboeken speciaal voor hen kopen. Even alle stress van de werkzaamheden van je afzetten met een kleurpotloden in je hand. Dat gaat verder dan een mooie paashaas met eieren op een tafelkleed kleuren, natuurlijk. Maar ik kan verzekeren dat het hetzelfde effect heeft op je geest. 

De eerste keer dat we het deden, was het samen met 92-jarige oma en al giechelend gingen we aan tafel terug naar onze kindertijd. Samen met onze kleinzoon die meer van het krassen dan het kleuren was. Dat mocht de pret niet drukken. 

Dit jaar hebben we inmiddels 2 kleinzoons, en de allerkleinste vindt kleuren nu al leuk. Dus ik verwacht dat de 7- en 3- jarige deze Pasen met de tong uit de mond het grootste deel van het tafelkleed zullen kleuren. En wij doen ijverig mee.

Kleurpotloden

Dat zal wel vechten worden om de potloodkleuren: ‘mag ik nu bruin?’ Leuk eigenlijk dat we in het digitale tijdperk met toetsenborden nog steeds zo’n ouderwets middel om te schrijven/kleuren gebruiken. Het potlood (vroeger werd een loden stift gebruik die in een pot werd gemaakt) werd pas in 1908 een kleurpotlood. Toen verbeterde het Duitse bedrijf Faber een eerdere Franse uitvinding en bracht kleurpotloden goedkoper op de markt.  Door de Eerste Wereldoorlog stokte de aanvoer van kleurpotloden uit Duitsland en nam Bruynzeel in Nederland het stokje over.

De kleinkinderen hebben thuis al het nodige gedaan voor Pasen.

Eieren? Ik vermaak me al met tafelkleed kleuren

Als kind kreeg ik ooit een doos kleurpotloden van Caran d’ache, hét merk op gebied van kleurpotloden. Met een kwastje en wat water kon ik er ook waterverf van maken. Maar deze feestdagen heb ik net zoveel plezier met kleurpotloden van de Hema of de Action. Laat die chocolade eieren maar verstopt blijven. Ik vermaak me al met het tafelkleed kleuren! 

Meer lezen over Pasen