Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. De droom van de jeugd brengt vijftigers en zestigers terug naar hun eigen jonge jaren:  persoonlijke ervaringen kunstig vervlochten met historische gebeurtenissen in wat zonder overdrijven een Nederlands epos over gewone mensen kan worden genoemd.

Zo herkenbaar!

O, ja! Dat denk ik als ik nakomertje Fransje (Joes Brauers) in de televisieserie De droom van de jeugd met een kaars door het gangpad zie lopen. Alsof ik mezelf weer zie. In een matrozenbloesje en rokje, terwijl ik net als Fransje mijn eerste Heilige Communie meemaak. En moeder Rosalie (Annet Malherbe) worstelt net als mijn moeder met de nieuwe tijd en de botsing met de waarden die het katholieke geloof vertegenwoordigt.

Nee, de nieuwste KRONCRV-serie is geen kostuumdrama. Maar de makers, Marnie Blok en Bram Schouw zijn er wel in geslaagd de sfeer van de jaren zestig en zeventig in de eerste afleveringen goed te treffen. De eerste twee afleveringen zijn zó herkenbaar voor onze generatie. Daarvoor hoef je niet hetzelfde te hebben meegemaakt als de familie Wander, die we in 9 delen en 45 jaar volgen.

Muziek en historische beelden

Geweldig ook hoe in De droom van de jeugd historische gebeurtenissen worden vervlochten met de persoonlijke ervaringen van de hoofdrolspelers. Hoofdrolspelers Carla (Hanna van Vliet) en Max (Ko Zandvliet) duiken heel natuurlijk op in historische beelden. Zo zien we ze terug in de studentendemonstraties in Parijs en de protesten van de Dolle Mina’s. En dan hebben we het niet over de zorgvuldig gekozen muzieknummers bij die beelden.

Voorproefje van weer een mooie televisieserie!

En zo rollen we van de ene goedgemaakte Nederlandstalige serie in de andere. We zijn nog niet uitgekeken op de Belgische serie 1985, de ziekenhuisserie Dag en Nacht en de mooie serie Het Jaar van Fortuyn zijn we nog niet vergeten. De serie over Ramses Shaffy maakte wat langer geleden eveneens indruk. Blijkt Marnie Blok, die ook het scenario (mee)schreef van De droom van de jeugd,  ook daaronder haar handtekening te hebben gezet…

De komende weken op woensdag genieten dus van mooi Nederlands drama op NPO3 om 20.30 u. Er zijn nog 7 afleveringen te gaan. De eerste twee zijn terug te kijken via NPOStart, vooruitkijken via NPOPlus.

Meer kijktips?

Klik dan hier.

Openingsfoto: ©Mark van Aller/KRO-NCRV