Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week Zina, een verrassende televisieserie van KRO/NCRV over het wel en wee van 5 moderne vrouwen van Marokkaanse afkomst. 

Fuck

Mijn interesse werd een maand geleden gewekt door een interview met de regisseur van Zina, Michael Middelkoop, in de Volkskrant. De term ‘Sex and the city’ viel en dat in combinatie met 5 Marokkaanse vriendinnen! Dat is weer eens wat anders dan Gooische Vrouwen, zal ik maar zeggen. Inderdaad maakte de eerste aflevering van Zina indruk door de hoeveelheid ‘fuck’ maar dat was niet zo zeer vanwege de hoeveelheid seks dan wel door het woordgebruik van de hoofdrolspeelsters. Dertigers die met allerlei problemen in hun leven krijgen te maken. De eerste aflevering hakt er meteen in met de dood van de bruidegom van Amal.

Roomser dan de paus

En o, ja, de meeste hoofdrolspelers hebben een Marokkaanse achtergrond. Ook al is het soms confronterend om te beseffen hoeveel vooroordelen je als oernederlandse televisiekijker hebt. Stiekem is je beeld toch beïnvloed door de berichtgeving over jihadbruiden en mocromaffia. Een milieubewuste, hard werkende moeder met een hijab, een hoofddoek, is verrassend maar waarom eigenlijk? De draak wordt gestoken met de tot de islam bekeerde Chantal die zich uitslooft om zichzelf als gelovige te bewijzen. ‘Roomser dan de paus‘, zouden wij zeggen.

Mensen van vlees en bloed in Zina

De serie Zina is geschreven door een gemengd team van 4 scenarioschrijvers. Ze zijn er in geslaagd om zware onderwerpen van een humoristische toets te voorzien, zonder dat hun personages karikaturaal worden. Amal, Sofia, Nisrine, Lamya en Samira spelen mensen van vlees en bloed. Ze zíjn mensen van vlees en bloed. Zo is Samira ook in werkelijkheid een transvrouw. Een ontdekking van de makers, want het vinden van een Marokkaanse transgender die daar ook voor wil uitkomen, is geen sinecure.

Trailer van televisieserie Zina.

Een half uur Zina

De eerste 6 afleveringen van Zina duren nog geen half uur maar zitten vol plotwendingen, waardoor je onmiddellijk door wil naar de volgende aflevering. Dat kan, want de serie is te zien op NPOPlus (en een aantal afleveringen op Youtube). Voor de meer geduldigen: Zina wordt op dit moment uitgezonden door KRO/NCRV op dinsdag en woensdag op NPO3.

Meer Kijk Eens

Goede series van eigen bodem zijn er inmiddels volop. Wij kozen eerdere voor Vliegende Hollanders, over Anthony Fokker en Albert Plesman. Carice van Houten en Halina van Reijn boeide ons in Red Light. En we genoten van Oogappels. En niet te vergeten tussen de vele onderhoudende programma’s van omroep Max schaarde Karin de Lange ook Maud&Babs. En omdat we de Luizenmoeder zo’n steengoede serie vonden, gingen we ook naar De Film.

Openingsfoto: Mounir Raji/KRO/NCRV