“Hoe vaak moet ik nu nog zeggen, dat ik niet om verjaardagen geef?” Mijn zoon heeft net verteld dat hij tussen 17.00 en 21.00 u moet werken als hij jarig is en dat hij het sowieso niet wil vieren. De sfeer aan tafel is wat mij betreft meteen bedorven. Omdat míjn speciale dag volgende week is verpest.

Midden in een druk leven, krijgt Stella Ruisch te horen dat ze voor het eerst oma wordt. Hoe gaat een vrouw met een drukke baan, die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 9 van een serie blogs over de nieuwe generatie oma’s.

Mijn moeder huilde bij me uit

Het kwartje viel toen ik pas op mezelf woonde en de rol van mijn ouders moest worden herzien in de onmetelijke vrijheid die ik plotseling had gekregen. Mijn oudste zus, een week eerder jarig dan ik zelf had nadrukkelijk gemeld, dat ze dan iets leuks ging doen…..alleen met haar man. Mijn moeder huilde aan de telefoon bij me uit. En plotseling werd ik bevangen door een gevoel van begrip voor haar. “Jullie staan er niet bij stil dat een verjaardag de herinnering aan je geboortedag is en dat ik als moeder dus ook wat met die datum heb.”

Verjaardag is ook bevallingsdag

 Tja, daar had ik de eerste 19 jaar van mijn bestaan inderdaad nooit aan gedacht. Mijn verjaardag en haar bevallingsverhaal hadden tot op dat moment een gescheiden bestaan in mijn leven geleid. Nu is het voor een kind ook niet leuk te horen dat je moeder je eigenlijk al zat was voor je geboorte: “Ik heb het hele flesje Haarlemmerolie om weeën op te wekken in een klap opgedronken, omdat je al dagen over tijd was.”

Hoop op mooie herinnering

Zo’n herinnering heb ik niet aan de geboorte van mijn zoon. Ik vond het leuk om hem te krijgen, na opgegroeid te zijn met alleen maar zussen, op mijn werk vrijwel alleen maar vrouwen om me heen te hebben én al een dochtertje te hebben gebaard. En nu krijgt dat dochtertje, inmiddels een hoogzwangere 30plusser ook een zoon. Ik hoop dat ze een mooie herinnering aan de aanstaande bevalling overhoudt. En dat haar kind niet zal zuchten bij de zoveelste keer dat ze die wil ophalen. Ik heb sinds dat telefoongesprek 13 verjaardagen aandacht voor mijn moeder kunnen reserveren.. Zodat ze nog één keer het hele verhaal kon vertellen.