In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van de zestigjarige Hamza. Hij wil graag contact met zijn buren, maar ze sluiten hem buiten.

Te oud

“Zes jaar geleden vluchtte ik met mijn vrouw en twee kinderen uit Syrië naar Nederland. Een helse tocht over land en water. Ik ben blij dat we na een paar jaar in een asielzoekerscentrum nu een vaste plek hebben. Mijn vrouw en ik hebben de inburgeringscursus achter de rug, onze kinderen studeren en ik doe vrijwilligerswerk. Een betaalde baan wil niet lukken, omdat mijn diploma’s hier niet erkend zijn en voor veel werk vinden ze me te oud.”

Ik wil laten zien wat ik kan

“In Syrië was ik chirurg. Had een goede baan en een mooi huis. We hebben door de oorlog alles moeten achterlaten. Ons spaargeld hebben we gestoken in de kosten van de vlucht. In Nederland kan ik mijn oude beroep niet uitoefenen omdat de opleidingen hier anders zijn. De procedures voor erkenning van mijn diploma’s duren erg lang en met mijn zestig jaar ben ik niet de gedroomde kandidaat om aan te nemen. Het liefst zou ik stage lopen in een ziekenhuis. Laten zien wat ik kan maar helaas mag dat niet.”

mijn geheim

Buiten sluiten

“We wonen nu in een gezellige buurt. Aan het eind van de straat is een grasveldje met een bank. Als het mooi weer is, komen de mannen uit de buurt daar ’s avonds vaak bij elkaar voor een praatje of een kaartspelletje. Ik loop er wel eens naar toe om met ze mee te doen. Ze zijn vriendelijk, zeggen gedag maar tot een gesprek komt het nooit. Ze maken geen plaats voor me, vragen niet of ik er bij kom zitten. Ik wil me niet opdringen, maar ik heb het gevoel dat ze me buiten sluiten.”

Nederland is mijn nieuwe thuis

“Mijn Nederlands is redelijk goed. Ik kan het alleen beter leren door het veel te spreken en dan natuurlijk het liefst met Nederlanders. Het zou zo fijn zijn als ik net als in Syrië een vriendengroep zou kunnen opbouwen. Echt contact hebben met de buren. Het is erg moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Toch blijf ik er mijn best voor doen. Nederland is mijn nieuwe thuis. Hier blijven we.”

Meer lezen van ‘Mijn geheim’

Hamza is niet de enige die voelt dat anderen hem buiten sluiten en het moeilijk vindt contact te maken. Frank is bang dat hij als maagd de kist in gaat, Ine vertelde dat ze helemaal alleen is terwijl Giovanni en Margret elkaar niets meer te vertellen hebben. Er zijn ook andere verhalen. Mary vond haar liefde via de tango, Kees werd op zijn 68ste verliefd en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oosten. Gerda en Henk verrijkten hun leven: ze werden swingers per vergissing en Walter werd op zijn 82ste helemaal hoteldebotel van Maaike.

Openingsfoto: Pixabay