In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals het huwelijksgeheim van Mary. Ze is getrouwd met de flamboyante Argentijnse Javier, met wie ze nog steeds tango dansend door het leven gaat.

Vonk sloeg over in tango-café

“Mijn ouders vonden het maar niks. Zo’n man uit Latijns-Amerika. Maar ik was helemaal hoteldebotel van Javier. ” Mary legt haar hand liefdevol op zijn knie terwijl ze haar man vanonder haar pony aankijkt. “Ik studeerde Spaans en was met een vriendin op vakantie in Argentinië toen we Javier en zijn vrienden in café El Faro tegen het lijf liepen. In een gidsje hadden we gelezen dat dit één van de oudste tango cafés van Buenos Aires was en omdat we dol zijn op dansen moesten Betty en ik daar zeker naar toe.” Javier trad er op en na afloop van de show mengde hij zich in het publiek.

“Ik had de toeristen er natuurlijk gelijk uitgepikt. Twee jonge meiden, dat vond ik wel interessant”, vertelt hij.

Mijn ouders moesten niet van Javier hebben

Na de vakantie bleef Mary contact houden. “Dankzij mijn studie Spaans was de taal geen probleem, maar de afstand natuurlijk wel. Een brief deed er toen nog erg lang over en bellen… dat kon echt niet. Veel te duur, vonden mijn ouders. Ze moesten sowieso niks hebben van Javier, terwijl ze hem nog nooit hadden ontmoet. Een dánser, dat kon niks zijn. Een vrouwenversierder, zo zagen ze hem. Hij had immers ook hun dochter het hoofd op hol gebracht en ze geloofden niet dat ik de enige Europese was waarmee hij aanpapte. Wat heb ik een discussies met vooral mijn vader gehad. Hij vertrouwde het helemaal niet.”

Na een jaar corresponderen kwam Javier voor een vakantie naar Nederland. Hij was nog nooit in Europa geweest. “Mijn vriend Jorge ging mee. We hadden een maand vrij genomen en wilden op de bonnefooi wat rondreizen. Starten in Amsterdam bij Mary en daarna wel zien.” Javier haalt zijn schouders op als hij het zegt.

Brieven vlogen over de oceaan

“Mijn moeder was wel gecharmeerd van Javier. Hij had voor haar een lp met tangomuziek meegenomen en zwierde met haar door de woonkamer. Hij wist wel hoe hij haar met de tango moest inpakken.” Mary lacht als ze het vertelt.

tango
Met de tango wordt menig vrouw ingepakt….
Foto: Preillumination-seth/Unsplash

“Maar je vader keek me altijd wat bozig aan. Hij geloofde niet dat het ooit wat kon worden. Ik moet zeggen dat ik dat toen ook nog niet wist. Had tussendoor wat vriendinnetjes gehad. Ik was geen type dat een jaar ging wachten, dat zag je vader goed. De reis naar Nederland zag ik vooral als een leuke manier om Amsterdam te bekijken. Ik zat er vrij relaxt in, daarin had hij wel gelijk.”

Javier en Jorge vertrokken na een maand en opnieuw volgde een jaar waarin brieven heen en weer de oceaan over gingen.

“Mijn ouders bleven hopen dat het op niets zou uitlopen”

Mary: “Na dat jaar was ik klaar met mijn studie en besloot ik voor langere tijd naar Argentinië te gaan. Kijken of onze papieren relatie in het echte leven stand zou houden. Ik had een open ticket. Niet echt een plan. Het was best spannend, vooral omdat mijn ouders er nog steeds niet gelukkig mee waren, maar ze zagen ook wel dat ik dit moest doen. Ik denk dat ze stiekem hoopten dat het op niets zou uitlopen en dat ik op hangende pootjes terug zou komen en ergens voor de klas zou gaan staan.”

Het liep anders. “Tot ieders verrassing, behalve van die van mij, bleken we een gouden koppel. We konden het uitstekend met elkaar vinden en hadden veel plezier.” Mary’s ogen glinsteren van pret als ze het vertelt. “Hij leerde me de tango en ik voelde me heerlijk in zijn armen. Binnen een maand vond ik een klein appartement en trok Javier bij me in. Als snel was ik zwanger. Niet gepland maar het kind was zeer gewenst. Dat was het moment dat mijn ouders overkwamen. Ze wilden met eigen ogen zien dat het goed met me ging.”

Iedereen wilde net als Javier tango dansen

Javier en Mary wonen tijdens hun huwelijk afwisselend in Argentinië en Nederland.

Mary: “Op een gegeven moment kreeg ik toch heimwee naar ons kikkerlandje en naar mijn familie. Zeker toen we drie kinderen hadden wilde ik graag dichter bij mijn ouders zijn. Javier ging tangoles geven. Zijn school werd razend populair. Iedereen wilde les van zo’n echte Latino.”

Vakanties brachten ze in Argentinië door tot de kinderen gingen studeren. “Toen de laatste uitvloog, hebben we ons boeltje opgepakt en zijn we in Buenos Aires gaan wonen. Nu er kleinkinderen zijn, wonen we weer in Nederland. We genieten steeds van het beste van twee werelden. Maar onze favoriete plek blijft El Faro, daar waar het allemaal begon. Elke keer als we in Argentinië zijn gaan we er naar toe. De bar bestaat nog steeds. We nemen de daghap, genieten van de tangoshow en als het even kan gaan ook onze voeten van de vloer. We gaan nog steeds tango dansend door het leven.”

Meer lezen:

Samantha is heimelijk verliefd op haar collega, voor Walter is er juist een wereld open gegaan sinds hij een vrouw heeft leren kennen. Carla onthulde aan Brigitte dat ze zo opziet tegen het jaarlijkse uitje met haar moeder. Diane maakt zich druk over de wintersportvakantie. Is het normaal dat haar man Harry en zij altijd voor de kinderen betalen? Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoe voelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? Rode oortjes krijg je van het verhaal van Gerda en Henk die per vergissing swingers werden. Nilüfer houdt veel van haar man maar wil niet terug naar Turkije. Meer geheimen lezen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Pixabay