In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Zoals dat van de achtenzestigjarige Fred. Hij heeft nog nooit een langdurige relatie gehad en denkt dat hij als maagd de kist in zal gaan.

“Ik heb het nog nooit tegen iemand verteld”, zegt Fred. “Het is geen onderwerp dat je zo even op tafel gooit. Ik schaam me er een beetje voor. Het is best gek dat ik in mijn hele leven nog nooit seks met iemand heb gehad. Het is er gewoon nooit van gekomen, ondanks dat ik wel vriendinnen had.”

Opgegroeid met geen seks voor het huwelijk

“Mijn eerste grote liefde ontmoette ik op de HBS. Zij zat een klas lager dan ik. Op een schoolfeest raakte het aan. We brachten veel tijd samen door. Ik hielp haar met het huiswerk en we gingen wel eens samen naar de bioscoop. Na afloop bracht ik haar op de fiets thuis. Bij het afscheid gaf ik haar een kus en verder zijn we nooit gekomen. Er was weinig gelegenheid. We zaten altijd in de woonkamer, we mochten niet naar boven, laat staan dat we bij elkaar mochten blijven slapen. Bovendien waren we beiden opgegroeid met het idee dat seks voor het huwelijk niet mocht en de verkering duurde niet lang genoeg om trouwplannen te maken.”

Er zijn veel redenen waarom sommige mensen zoals Fred nooit aan seks toekomen. Aan het uiterlijk valt meestal niets af te lezen.
Foto: Pixabay (de man op de foto is niet Fred)

“Ze vonden me een moederskindje”

“Ook later had ik wel eens een vriendinnetje maar ik woonde tot mijn vijfendertigste bij mijn ouders. Er was dus nog steeds weinig gelegenheid. Een enkele keer ging een vriendin mee op vakantie, maar in een huisje waar mijn ouders de slaapkamerdeur op een kier lieten staan en we ieder een eigen slaapkamer hadden, begin je ook niet zoveel. Sluipend langs mijn ouders… dat was het niet. Het stoorde mij niet maar er zijn wel vrouwen geweest die het daarom uitmaakten. Ze vonden me een moederskindje en te volgzaam. Blijkbaar hield ik niet genoeg van ze om eruit te breken. Ik had er ook niet zo’n behoefte aan.”

Liever als maagd de kist in dan betaalde seks…

“Een eigen huis had wat meer lucht kunnen geven. Toen het eenmaal zover was, kreeg ik geen relatie meer. Het is er niet van gekomen, ik heb er eerlijk gezegd ook geen moeite voor gedaan. Mijn vrienden plagen me er soms me, dat het ernaar uitziet dat ik als maagd de kist in ga. Verder maakt niemand zich er druk over. Ik meestal ook niet. Het onderwerp houdt me niet echt bezig maar soms vraag ik me af of ik ooit met een vrouw samen zal zijn of dat ik als maagd zal sterven. De aandrang en nieuwsgierigheid zijn echter niet zo groot dat ik actie onderneem. Een one night stand of betaalde seks lijken me niks en mijn leven zonder partner bevalt me te goed om op zoek te gaan naar een relatie.”

Meer geheimen

Brigitte schreef eerder het verhaal op van een vrouw over de perikelen van daten in coronatijd. Grootouders vertelden haar het verhaal over hun kleinzoon die door de politie is opgepakt. Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? De vorige aflevering over de problemen met een moeder-dochteruitje riep veel reacties bij de lezers op.