In de journalistiek hoor je veel verhalen die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Zoals dat van Hetty, die zich zorgen maakt omdat haar kleindochter met een foute man gaat trouwen.

Vanaf het eerste moment gingen de alarmbellen af

Vorig jaar in april belde Estelle haar oma Hetty in tranen op. ‘Oma, de bruiloft gaat niet door. Door corona moeten we het uitstellen.’ Hetty vertelt dat ze het sneu vond voor haar kleindochter maar eigenlijk erg opgelucht was. “Marvin, de vriend van mijn kleindochter is een superaantrekkelijke man om te zien maar vanaf het eerste moment dat ik hem zag, gingen bij mij alle alarmbellen af. Hij is tien jaar ouder dan Estelle, werkt op de Zuidas in Amsterdam en verdient geld als water. Marvin is eerder getrouwd geweest en heeft twee kinderen. Een meisje van 6 en een jongetje van 9 jaar. Hij kijkt nooit naar ze om. Hun moeder is een feeks, volgens Estelle. Ze is nog steeds boos dat hij tijdens hun huwelijk vreemdging en vindt hem een slecht voorbeeld voor de kinderen. Bovendien was hij er nooit, dus waarom zou hij nu de kinderen moeten zien? Dat is de uitleg die ik krijg. Maar het is toch een waardeloze vader die zich hierbij neerlegt? Ik vind het onbegrijpelijk dat hij zo gemakkelijk afstand van hen neemt. Ze waren niet eens uitgenodigd voor de bruiloft.”

Hij isoleert Estelle van haar familie en vrienden

“Marvin speelt het handig. Hij legt mijn kleindochter helemaal in de watten, overlaadt haar met cadeaus en neemt haar mee op reis. Dubai, Miami, even shoppen in New York, het kan niet op.  Ondertussen isoleert hij haar steeds meer van haar vriendinnen en familie. De beste vriendin van Estelle werd dertig en gaf een feest. Marvin verraste Estelle de dag ervoor met een weekend naar Londen. Tickets waren al gekocht en o, sorry, vergeten dat ze naar een feestje moesten. Hetzelfde gebeurde met verjaardagen van haar ouders. En ook toen ik 85 werd, waren ze niet in het land. Filmavondjes met vriendinnen, een keer naar de kroeg met haar broers, het is allemaal verleden tijd. Alles draait om Marvin. Soms wil ik haar door elkaar schudden en vragen of ze blind is voor wat er gebeurt. Dat ze langzaam maar zeker van al haar dierbaren afdrijft. Elke voorzichtige vraag over hoe het met haar vriendinnen gaat of ze nog wel eens ziet, wordt met een geërgerde blik afgedaan. Ze praat er snel overheen. Als ik informeer hoe het met haar zelf gaat, krijg ik het standaardantwoord: ‘Goed oma. Niks om je zorgen over te maken.´Ik kom er niet doorheen.”

Even had oma Hetty gehoopt dat het huwelijk niet zou doorgaan….Foto: Pixabay

En nu gaat bruiloft met deze foute man toch door

“De coronamaatregelen leken als geroepen te komen. Ik hoopte dat van uitstel afstel kwam. Maar het tegendeel gebeurde. Ze waren nog meer op elkaar gefocust. Sloten zich op in zijn huis, werkten van daaruit en lieten eten bezorgen. Ze kwamen nauwelijks de deur uit. Even dacht ik dat het op haar zenuwen zou gaan werken maar niets daarvan. Gisteren viel een nieuwe uitnodiging op de deurmat. De bruiloft gaat toch door. In september is de grote dag. Ik gun mijn kleindochter het allerbeste, een prachtige dag en een fijn huwelijk maar ik hou mijn hart vast. Of Marvin haar gelukkig gaat maken of dat hij in zijn oude gewoonte vervalt en er een vriendin naast neemt, ik weet het niet. Mijn dochter, de moeder van Estelle, is ook bezorgd. We praten er samen over. Het doet ons verdriet maar we hebben ons voorgenomen onze zorgen opzij te zetten. Als het in de toekomst mis gaat met deze foute man, dan zijn we er voor Estelle. Bij ons staat de deur altijd voor haar open.”

Meer geheimen

Brigitte schreef eerder het verhaal op van een vrouw over de perikelen van daten in coronatijd. Grootouders vertelden haar het verhaal over hun kleinzoon die door de politie is opgepakt. Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. En hoelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden?