Tineke Hendriks (64) was niet op zoek naar een nieuwe partner. Toch heeft ze nu al 6 jaar een relatie met Henk (67). En ook al wonen ze nu nog in hun eigen huis, soms ziet ze zichzelf wel in zo’n ‘tiny house’ in Henks tuin na haar pensioen.

Serie over nieuwe levensstijl singles

Opnieuw sta je op een kruispunt in je leven: 50-plus en je komt onverwacht alleen te staan door een scheiding of overlijden. In een serie artikelen besteedt Meerdanvijftig.nl aandacht aan de nieuwe levensstijl voor oudere ‘singles’. Vorige week vertelde weduwe Ria hoe ze alleen verder ging. Deze keer legt Tineke Hendriks uit dat ze na haar eerste huwelijk nooit gedacht dat ze zo’n relatie met een man kon hebben.

Henk was niet meer dan leuke collega

“Eigenlijk was ik na 20 jaar getrouwd geweest te zijn en twee kortere relaties helemaal niet op zoek naar een man. Henk en ik kenden elkaar al langer als collega’s. Ik werkte op de afdeling personeelszaken en hij kwam soms langs om over werkgerelateerde zaken te praten. Dat werd wat meer toen hij in een scheiding terechtkwam en het moeilijk had. Ik vroeg hem dan even te gaan zitten, kopje koffie erbij en had aandacht voor zijn problemen.
Omdat we beiden bedrijfshulpverlener waren zagen we elkaar ook vaker. Maar Henk was niet meer dan een leuke collega, interessante man, dat wel, maar daar bleef het bij.”

Gaandeweg ontstond  relatie

“Tot we het op een personeelsfeest over de film As It Is in Heaven hadden. Ik had die film gezien, maar helaas het einde gemist omdat de kwaliteit van de film niet zo goed was. ‘Ik heb die film’, zei Henk. ‘Kom hem een keer bij mij bekijken, ik vind het namelijk leuk om die film ook nog eens te zien.’ Na de film bleven we de hele avond met elkaar praten en toen ik thuiskwam dacht ik: ‘dit is wel een erg leuke man’. Maar ik wist niet of hij hetzelfde had. Toen kort daarna bleek dat hij inderdaad ook iets voor mij voelde, ontstond gaandeweg een relatie.”

Heerlijk om in eigen huis thuis te komen

“Henk woont in een huis in een dorp, ik in een appartement in Nijmegen. Dat hebben we zo gehouden. Ik werk nog vier dagen negen uur per dag en vind het heerlijk om dan in mijn eigen rustige omgeving thuis te komen. Ook Henk vindt het heerlijk om zijn eigen dingen te doen. Hij is gepensioneerd maar sport veel, heeft zijn kranten en boeken en volgt bijvoorbeeld alle Kamerdebatten. Hij houdt van dikke biografieën, dus doordeweeks verveelt hij zich geen seconde. Op donderdagavond of vrijdag ga ik naar Henk toe of hij komt bij mij en maandagochtend scheiden onze wegen weer. We appen tussendoor veel, maar bellen elkaar eigenlijk nauwelijks.”

Onze camper is ons tweede huis

“Henk en ik hebben het wel gehad over samenwonen, maar vonden geen ideale oplossing. We hebben toen een tweedehands camper gekocht en dat is ons tweede huis geworden waarmee we in de weekenden en met vakanties eropuit trekken. Omdat we beiden niet zo van warmte houden, wordt dat vaak Scandinavië.”

Kinderen zijn blij met Henk

“Henk heeft drie dochters, ik drie dochters en een zoon. Af en toe zien we elkaar met zijn allen bij verjaardagen maar we hebben ook afzonderlijk contact met onze eigen kinderen. Dit jaar vierden we Kerst met zijn tweetjes. Onze kinderen vinden dat prima. Die van mij zeggen vaak: ‘we zijn zo blij dat je Henk hebt!’”

Huisje als eigen domein in Henks tuin

“Heel misschien gaan we, als ik ook gepensioneerd ben. bij elkaar wonen. We hebben het daar vaak over en kijken naar allerlei vormen van samenwonen. Zo zouden we een klein huisje in Henks tuin kunnen zetten wat mijn domein zou kunnen worden. Die ‘tiny houses’ vind ik zo’n bijzondere stroming. Vooral omdat ik in de camper merk hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Na mijn pensioen wil ik bewust met minder spullen gaan leven. Maar samenwonen heeft voor ons beiden niet de hoogste prioriteit.”

Niet op zoek maar relatie met Henk is openbaring

“Ik merk dat ik een andere relatie heb met Henk als met mijn eerste man. Die leerde ik op mijn 19e kennen en op zich hebben we, totdat we uit elkaar groeiden, goede jaren gehad met onze vier kinderen. Ik was op mijn 57e niet op zoek naar een partner, kan me prima alleen vermaken, maar de relatie met Henk is een openbaring voor me: zo kan het dus ook, merk ik nu…”