Wel of niet je haar verven. We kunnen er elke week wel een artikel over schrijven. Het houdt de gemoederen nogal bezig. De een zweert bij puur natuur, de ander vindt dat je de natuur best een handje mag helpen door je haar te verven. Brigitte Leferink behoort tot de laatste categorie. Ze reageert op het artikel van Marlies Mielekamp, die inmiddels kiest voor puur natuur (met één geverfde pluk).

Te jong voor een grijs koppie

‘Als ik vijftig ben, stop ik met het verven van mijn haar.’ Ik hoor het mezelf nog zeggen. Mijn vijftigste verjaardag ligt al bijna een decennium achter me, maar grijs is nog steeds een no-go. Anders dan ik op mijn veertigste dacht. Toen verfde ik mijn oorspronkelijk bruine lokken met veel grijze draden erdoor al enkele jaren. Ik vond me nog veel te jong voor een grijs koppie. Zeker nadat een vriendin gestopt was met verven en iedereen opeens vroeg of ze de oma was van de kinderen waarop ze paste, terwijl ze daarvoor altijd werd aangezien voor een moeder met een grote kinderschaar.

Twee seconden sprayen om haar verven uit te stellen

De komst van een superhandig spuitbusje om je uitgroei bij te werken (de reclame ervoor komt bijna elke dag via de tv onze huiskamers binnen), heeft het besluit om grijs te worden langer uitgesteld. Als die grijze landingsstrip op mijn hoofd te erg wordt, is twee seconden sprayen genoeg om een bezoek aan de kapper nog even uit te stellen. Fijn. Want je loopt er natuurlijk wel op leeg, op dat haar verven.

Spaar de portemonnee en laat natuur zijn gang gaan

Deze zomer lichtte mijn haar erg op. Het werd steeds blonder en de grijze uitgroei was nauwelijks zichtbaar. Ik kon het bijna niet geloven. Vroeg daarom elke keer als ik mijn dochter of een goede vriendin sprak, of ik niet voor gek liep. Na ontkennende antwoorden, kon ik er weer tegenaan. Het zorgde er wel voor dat ik steeds vaker overwoog om de verfkwast helemaal te laten voor wat ie was. Het beviel eigenlijk wel. Zo gingen maanden voorbij en raakte ik langzaam gewend aan het idee om de natuur zijn gang te laten gaan en mijn portemonnee te sparen.

gelukkig met grijs haar
Maakt grijs haar oud?’, vroeg Marlies Mielekamp zich onlangs af.

Ik zag er niet uit!

Tot die ene selfie. ‘Slecht belicht’,  volgens Marlies. ‘Geen flatteuze foto’. Het kan allemaal zo zijn, maar ik lijk toch oud op het kiekje dat mijn zoon van ons maakte tijdens een bezoek aan het Bostheater in Amsterdam. We zaten gezellig in de open lucht. Hadden een leuke avond samen en de stemming was goed. Ik postte de foto op Facebook en dacht er verder niet over na. Tot ik ’s avonds thuis nog eens keek. Het zag er niet uit. Gelijk mijn dochter geappt dat ze de volgende dag mijn haar moest komen verven. Ik wilde mijn hoofd niet meer buiten de deur steken. Dat niemand me gewaarschuwd had… Ik vond het onbegrijpelijk.

Voor mij nog geen grijs haar

Wellicht lag het echt aan de belichting, maar ik voelde me een dag later een stuk beter. Voor mij nog geen grijs haar. Ook niet als ik zestig ben. Dat is veel te snel. Misschien op mijn zeventigste.

Eerdere verhalen over wel of niet haar verven

Stella Ruisch twijfelde net als Marlies en Brigitte over haar coupe soleil. Daar kwamen heel veel reacties op binnen. Later besloot Marlies Mielekamp haar haar niet langer meer te blonderen. tot op heden is ze gelukkig met die beslissing. Toch wilde ze net als Brigitte de vraag stellen: maakt grijs haar oud? Brigitte geeft nu antwoord. Maar het laatste woord over wel of geen grijs haar is zeker niet geschreven…