Onlangs was er een discussie op Facebook over twee foto’s. De een toonde een grijs kapsel met uitgroei. Op de ander toonde de eigenares zich met geverfd haar. Het commentaar eronder was zo goed als eensluidend: de geverfde versie oogde jonger. Dat was ook zo. Maar de foto met het grijze haar was onflatteus en overbelicht, terwijl de geverfde versie een mooie belichte foto vanuit de goede hoek was. Precies zoals veel make-over rubrieken het doen. Eerst een onflatteuze foto met slordig haar en niet flatterende kleding, daarna dezelfde vrouw maar nu mooi gekapt, goed opgemaakt en in door een styliste aangemeten kleding. Natuurlijk oogt de nieuwe versie altijd beter!

Blond maar wel dor geverfd haar

Marlies nog als blondine…met dor geverfd haar, zoals haar moeder zei.

Het riep bij mij (bewust grijs!) meteen de vraag op: Maakt grijs haar oud? Mijn beide dochters vinden van wel. Zij roepen steeds dat ik het weer moet laten verven. Man en zoon vinden mijn haar juist mooi zo. Mijn moeder zei altijd toen ik mijn haar verfde: ‘Ach, je had altijd zulk mooi glanzend haar, nu je het verft, oogt het dor.’ Dat zag ik zelf ook. Er moest heel wat aan te pas komen om er weer een beetje glans in te brengen. Nu mijn haar grijs is, glimt het weer gewoon.

Grijs haar scheelt ook in de portemonnee

Ook ben ik nu af van de uitgroei. En ik hoef niet meer om de 6 tot 8 weken naar de kapper om het te laten verven. Scheelt ook nog in de portemonnee. Sinds mijn kapper me voordeed hoe ik van mijn haar met slag gemakkelijk een krullend kapsel kan maken, sla ik het föhnen ook over, super! Een concessie heb ik wel gedaan: voorin verf ik een lok zelf antracietgrijs.

Haar geverfd: niet grijs en toch oud…

Inmiddels weet ik zeker dat het niet aan je haar ligt dat je jonger lijkt. Dat wil ik verduidelijken met een voorbeeld. Onlangs zat ik in de trein. In mijn coupé zaten twee zestigplus vrouwen. De een was bijna zwart geverfd met een grote grijze uitgroei, de ander was donkerblond geverfd en dat oogde al veel beter. Luisterend naar hun gesprekken viel me op dat ze alleen maar klaagden. Ze hadden het over ‘de jeugd van tegenwoordig’ die niets goed kon doen. Toen ze uitstapten, zag ik dat de ene met een stok liep en de ander had ook een onvaste tred. Stijf gearmd zag ik ze daarna langs het raam lopen.

Kek, spierwit kapsel

Diezelfde avond zag ik Marion Koopmans op tv. Ze legde helder uit hoe het zat met de delta variant. Ik vind het fijn om te zien dat ze met haar 64 jaar nog steeds een kek kapsel heeft, helemaal spierwit, dat wel. Maar ze oogt voor mij veel jonger dan de beide dames in de trein. Bovendien heb ik haar ooit op tv naar het vliegtuig zien lopen; springerige motoriek had ze. Ook daardoor oogt ze jonger dan ze is.

Marion Koopmans opvallende verschijning in actualiteitenprogramma’s als Op1.

Niet vastroesten

Natuurlijk kan  iedere 50-plusser getroffen worden door versleten heupen, knieën, een herseninfarct of andere zenuw- en spierziekten waardoor je motoriek minder wordt. Maar dan moet ik meteen denken aan de vijf prachtige 65-plus vrouwen die onlangs in het magazine bij onze krant stonden. Een van deze vrouwen zei: ‘Grijs haar en rimpels maken je niet oud. Vastroesten en niets nieuws meer ondernemen, dat zijn de boosdoeners.’ Ik ben het met haar eens. En u?

Meer over grijs haar

Marlies Mielekamp schreef eerder over het besluit haar haar niet meer te verven. Stella Ruisch voegde daar haar dilemma aan toe: coupe soleil of grijs haar? Wat vindt ú? Schrijf ons uw mening naar info@meerdanvijftig.nl.