Boek om af en toe van te snoepen

Een koffietafelboek. Zo zou je, Smaakpalet van de Lage Landen, het fraaie nieuwe boek van Janny van der Heijden kunnen omschrijven. Of misschien nog beter: eettafelboek. Een boek om in te bladeren. Je vergapen aan de foto’s van schilderijen uit vervlogen tijden… het boek is echt eentje ‘voor de heb’.

Lust voor het oog

Eerder wandelde ik door Parijs aan de hand van Janny van der Heijdens tips. In Smaakpalet van de Lage Landen neemt ze de lezer (en kijker) mee op een tocht door vier eeuwen Nederlandse kookkunsten. Kunsten in verschillende betekenissen van het woord. Het gaat over bereidingswijzen, bewaarmethoden, gerechten uit het verleden en van nu. Je ziet daarnaast eetgeschiedenis via schilderkunst. Van stillevens van groenten, fruit en gevogelte op het doek vereeuwigd door Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw tot een bijzonder realistisch ‘patatje met’ door hedendaagse schilder Tjalf Sparnaay.

De schilderijen vormen het uitgangspunt voor het boek. Daardoor is het een lust voor het oog. De weetjes maken het interessant om te lezen. Over etiquette, dronken kinderen, kostbaar zout en snoepgoed dat we eten met Sinterklaas. Over eten voor welgestelden en voedsel voor mensen met een kleine portemonnee.

Een vermakelijk boek maar…

Smaakpalet van de Lage Landen is een boek om telkens opnieuw op te pakken. Een stukje te lezen in een van de zesentwintig hoofdstukken. Je verwonderen over eetgewoonten en veranderingen in het vastleggen in beeld. Janny heeft een plezierige schrijfstijl. Het is een makkelijk te lezen en soms ook vermakelijk boek. Alleen de prijs is niet om te lachen. Maar voor die € 49,99 krijg je wel een ‘kloek boek’.

Na Smaakpalet van de Lage Landen meer lezen

Brigitte Leferink wandelde dus al eerder aan de hand van La douce Paris van Janny van der Heijden door Parijs en schreef daarover. Janny is bij het grote publiek bekend van Heel Holland Bakt. Stella Ruisch schreef daarover Kijken naar Heel Holland Bakt, ook al bak je er zelf weinig van. Brigitte ‘leest’ graag kookboeken: Home Made Basics: een kookboek als een roman en zo koestert ze ook het kookboek van de Haagsche Kookschool.

Openingsfoto: still uit video van Singel uitgeverij