Het coronavirus maakt het ons wat moeilijk op reis te gaan, maar dat betekent niet dat we ophouden te dromen over vakanties en stedentrips. Bijvoorbeeld een paar dagen Parijs. Het plannen van een reisje is wat lastig, check altijd de actuele stand van zaken voor je vertrekt.

De lichtstad is in alle seizoenen een bezoek waard en al ga je ieder jaar, er is steeds iets nieuws te ontdekken. Naast de bekende hoogtepunten als het Louvre, de Eiffeltoren en de Sacre Coeur, de Marais, Quartier Latin en Montmartre, is er nog zoveel meer te zien. In de voetsporen van ‘Heel Holland Bakt’-Janny en 6 andere tips voor een paar dagen Parijs.

1. ONWEERSTAANBAAR LEKKERS

Met Janny van der Heiden op een van die paar dagen Parijs wandelen langs de lekkerste bakkers. In haar boek La douce Paris vind je 9 routes. Het water loopt je in de mond als je door de etalages een blik naar binnen werpt op de fraaie culinaire kunstwerkjes. Natuurlijk stap je ook bij (minstens) een naar binnen om te proeven. En wie weet, ontdek je net als ik, nog een zaakje dat niet in het boek genoemd wordt maar dat ook onweerstaanbaar lekkers verkoopt. Mado à Paris bijvoorbeeld, waar je heerlijke madeleines kunt eten.

9 routes voor lekkerbekken…

2. ICONISCH BOUWWERK VAN FRANK GEHRY

Alleen al voor het bijzondere gebouw is een bezoek aan Fondation Louis Vuitton de moeite waard. Architect Frank Gehry (bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao) creëerde opnieuw een iconisch bouwwerk dat plaats biedt aan wisselende tentoonstellingen en een expositie over de totstandkoming van deze door glas omhulde ‘ijsberg’. Mooi gelegen in het groen, naast de Jardin d’Acclimatation en dichtbij Bois de Boulogne.

Na het Guggeheim in Bilbao ontwierp Frank Gehry in Parijs het gebouw voor de Fondation Louis Vuitton.

3. NOTRE DAME

Ramptoerisme, eigenlijk ben ik er niet van. Toch kun je die paar dagen in Parijs niet voorbij laten gaan zonder een kijkje te nemen bij de beroemdste kathedraal van Frankrijk: de Notre-Dame. De gevolgen van de grote brand in april 2019 zijn, ondanks de grote omheining, goed zichtbaar. Op de omheining een expositie met tekst en uitleg. Je vraagt je af of het ooit nog goed kan komen.

4. HOTEL TALLEYRAND

Het is niet altijd toegankelijk voor publiek maar als je de kans krijgt, die paar dagen in Parijs, dan is een bezichtiging van Hôtel de Talleyrand Centre George C. Marshall de moeite waard. Het pand stamt uit 1767. De Amerikaanse regering huurde het vanaf 1948 en kocht het pand in 1950 als kantoor voor de uitvoering van het Marshallplan. Nu wordt het gebruikt voor ontvangsten van de Amerikaanse ambassade.

Niet altijd toegankelijk, wel de moeite waard.

5. MUSEE DU PARFUM FRAGONARD

Je denkt dat je goedkoop uit bent, als je gratis naar binnen mag in Musee du Parfum Fragonard. De rondleiding voert je langs de geschiedenis van het maken van parfum en de bijzondere flesjes waarin het kostbare goedje door de eeuwen heen in werd bewaard. Je kunt testen of je een goede neus hebt (dat valt nog niet mee) en aan het eind van de tour beland je in de winkel waar je (nog steeds gratis) verschillende parfums kunt testen. En daar zit het venijn. Want ga maar eens zonder een flesje parfum, eau de toilette of een verrukkelijk ruikend zeepje de deur uit… Het kan en mag, maar de meeste bezoekers vertrekken met een tasje in hun hand.

Gratis naar binnen bij Musée de Parfum Fragonard.

6. MEMORIAL DE LA SHOAH

Ook in Frankrijk heeft de Tweede Wereldoorlog diepe wonden geslagen in de Joodse gemeenschap. In het Mémorial de la Shoah in de Marais staan de namen van 76.000 Joodse slachtoffers in muren gebeiteld. De buitenmuur is Le Mur des Justes met plaquettes met namen van mensen die zich ingespannen hebben om Joden te redden. De expositie binnen vertelt de geschiedenis van de Joden tijdens de oorlog.

De namen van 76.000 joodse slachtoffers in steen gebeiteld.

7. TERMINUS NORD

Als je per trein bent gekomen, eindig dan het bezoek van een paar dagen aan Parijs in stijl in restaurant Terminus Nord, tegenover Gard du Nord. Ideaal als je zeker wilt weten dat je op tijd bent voor de terugreis. Je eet er aan mooi gedekte tafels terwijl je jezelf in de talloze spiegelwanden weerkaatst ziet. Geen tijd voor een uitgebreid diner? Dan is de bar gelijk rechts in het restaurant een handige plek voor een snelle snack.

Zonder een bezoek aan een echte brasserie kun je Parijs niet verlaten…

Meer tips voor een stedentrip naar Parijs vind je in De keuze van Kees en Parijs Modestad. Karin de Lange tipt 3 musea om daar te bezoeken. En Brigitte Leferink adviseert om ‘Hemel op aarde’ mee te nemen als u de beroemde begraafplaats Père-Lachaise gaat bezoeken. Liever naar een andere stad? Denk eens aan de eeuwige stad Rome, Gent, of, dichter bij huis, Alkmaar en Zwolle.

Alle foto’s: ©Brigitte Leferink, tenzij anders vermeld.