De mooie oude steden, de zangerige tongval, de leuke woorden zoals ‘je huis kuisen’ en ‘fluisterasfalt’ (zoab), de frieten en garnaalkroketten; voor ons vertegenwoordigt dit alles en nog veel meer België. Tijd voor een verdere verkenning van Gent te voet!

Hotelkamer aan de Leie

We kwamen al eerder in Gent dus logeren we bewust weer in Ghent River Hotel waar we vanuit onze kamer op de Leie kijken en over een bruggetje zo Patershol, een historische Middeleeuwse wijk met talrijke restaurantjes, in lopen.

Vrijdagmarkt en Patershol

De gele route die we door Gent liepen

Tijdens eerdere reisjes naar deze oude Belgische stad bezochten we al veel bezienswaardigheden, winkelden er in leuke kleine zaakjes en aten verrukkelijk in diverse restaurants. Deze keer besluiten we op advies van de receptionist van ons hotel een wandeling van zo’n 5 kilometer te maken: de gele route op plattegrond. Gent te voet is het leukst.

Vrijdagmarkt ademt geschiedenis

We starten op de Vrijdagmarkt, een plein dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Gent. Behalve de wekelijkse markt waren er feesten, ontvangsten, maar ook terechtstellingen en bloedige opstanden. Op de hoek van de Vrijdagmarkt ligt aan de Kammerstraat het 14de-eeuwse Toreken waaraan nog steeds de marktklok hangt en een ring die diende als schandpaal. Tegenwoordig is hier het Poëziecentrum Gent gevestigd.

Na rechtsaf over het bruggetje te lopen kom je in Patershol waar je door smalle middeleeuwse straatjes op hobbelige keitjes loopt. Trek dan ook vooral stevige wandelschoenen aan als je naar Gent gaat!

Prachtig zicht op drie torens

Gravensteen zo uit een sprookje…

In de verte zie je dan al het Gravensteen liggen: een robuuste, grijze burcht waardoor de graven van Vlaanderen lieten zien dat zij het machtigst waren…Als je linksaf bent geslagen kom je na een tijdje op de Korenlei, een mooie weg langs de Leie waaraan prachtige oude huizen staan.

Vrolijk tafereel op plein voor St.Niklaaskerk.

Het volgende punt is de Sint Michielskerk , in documenten uit 1105 wordt al over ‘een bedehuisje voor Sint Michael) gesproken, maar later is de kerk heel wat keren uitgebouwd. Vlak daarop volgt de Sint Michielsbrug, waar je, vooral ’s avonds, een prachtig zicht hebt op de drie torens van Gent. Kort erop weer een kerk: de Sint Niklaaskerk  met een rijkdom aan kunstschatten omdat het van oudsher de kerk voor de gilden en rijke kooplieden was.

Prachtig uitzicht op hartje Gent aan de Leie, rechts de Michielskerk

Zeker zien: het Lam Gods

Daarna volgt het machtige Belfort , het symbool voor de onafhankelijkheid en autonomie van de stad Gent. Aan het iets verderop gelegen Sint Baafsplein ligt de barokke Sint Baafskathedraal . De inrichting is meer dan de moeite waard maar iedereen gaat er vooral heen om het ‘veelluik’ het Lam Gods van de gebroeders van Eyck. Wij waren al twee keer eerder in de Sint Baafskathedraal, dus slaan het deze keer over. We maken daarom een uitstapje naar de aula van de Universiteit waar vlakbij de Volderstraat ligt. We kijken er onze ogen uit tijdens onze tocht door Gent te voet in de etalages van mooie kledingwinkels, maar ook in de gastronomische winkels zien we van alles wat je in Nederland niet vaak ziet!

Volgende keer weer Gent te voet

Nadat we ergens wat gedronken hebben, lopen we weer naar ons hotel om even uit te rusten. Dat dit niet de laatste keer is dat we weer Gent te voet doen, is voor ons zeker. Op ons lijstje staan nog de Begijnhoven en het Citadelpark.