In Gent kom ik ogen tekort. Fotografische ogen, welteverstaan. Nergens anders vind ik zo’n overvloed aan eeuwenoude gebouwen. Tot in de buitenwijken waar ze zomaar naast een modern gebouw staan. Maar nu ben ik hier ook voor mijn oren. In de relatief moderne, eind negentiende-eeuwse Machariuskerk treedt namelijk een gitaarorkest op, waarvoor een oud-collega ons heeft uitgenodigd.

De mooiste kerk is de St.Baafs

De Machariuskerk is niet de mooiste kerk van Gent, dat is natuurlijk de eeuwenoude St.Baafskathedraal met het wereldberoemde altaarstuk ‘de aanbidding van het Lam Gods’ door de gebroeders Van Eijck. Wie die wil bezoeken, mag ook de tentoonstelling over de restauratie niet overslaan in het Museum van Schone Kunsten en het Caermersklooster. Maar de historie ligt in Gent voor het oprapen en dat geldt dus ook voor de Machariuskerk, die op een historische plek staat. Midden in het hart van de stad liggen bij de brug over de Leie de bootjes te wachten, die u voor 7 euro door de stad voeren en waar u alle verhalen over de rijke geschiedenis te horen krijgt.

Gentse neuzen

Zoals het verhaal over de Gentse neuzen, die in 2015 nog tot een heuse neuzenoorlog leidde. Nee, niet de neuzen van Gentenaren maar de Nederlandse naam van een lekkernij die ooit begon als Franse cuberdon. Volgens de overlevering ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck als een mislukt preparaat, dat na een paar dagen een korst had gekregen maar van binnen vloeibare vruchtensiroop bevat. Een jaar geleden beschuldigde een verkoper zijn concurrent tot ‘chemische brol’, waarop deze naar de rechter stapte.

Bier smaakt in België lekkerder

Ze smaken heerlijk, maar vandaag snoepen we ook van andere Belgische heerlijkheden. Al was het maar omdat onze tijd om te dineren beperkt is. De uitvoering begint namelijk al om 20.00 u. Nadat we ons uit de parkeergarage hebben gewurmd (het lijkt wel of de bouwers in middeleeuwse stijl wilden blijven, zo klein zijn de plekken), is het tijd voor een heerlijk biertje van het vat uit het Belgische Tongerlo. Mijn lievelingsbier komt uit de Val-Dieu maar het lijkt wel of al het bier in België lekkerder smaakt. Misschien wel omdat je het altijd in het juiste glas krijgt ingeschonken.

Bij Filip eten we garnalenkroketten

Aan de kelner vragen we waar we de beste frituur in Gent kunnen vinden. En zo komen we Bij Filip terecht, grenzend aan het Vleeshuis op de Groentenmarkt. “Maar pas op, hè, de uitbater kan behoorlijk humeurig zijn!”, had de brenger van ons bier gewaarschuwd. Daar merken we niets van. Wel van de aanbeveling, want die was volkomen terecht. Heerlijk die Vlaamse frieten met mayonaise. En dat kan natuurlijk niet zonder zo’n overheerlijke garnalenkroket.

Voer voor onze oren

Even later genieten onze oren en wij van een puike muziekuitvoering, want de akoestiek van de Machariuskerk mag er zijn. Eerst een Tsjechisch orkest met werken van Bach, Dvorak maar ook Norah Jones en The Gypsy Kings. Ook het tweede orkest, OrchestraTaar bracht een bijzondere mix van Bach, Strauss als ook ‘The entertainer’. Wel de variatie die je in België kan verwachten, natuurlijk.

Binnen een dag ingeburgerd in Gent

Goedgeluimd, konden we op de terugweg naar ons hotel de vele kroegjes niet állemaal links laten liggen. Vergezeld van Belgische kaas met selleriezout, een waar genoegen. Binnen een dag zijn we ingeburgerd. Dus de volgende ochtend sluiten we aan bij de Gentenaren die zichzelf op zondag trakteren op een uitgebreid ontbijt in een van de vele eettentjes in de stad. Daarna kuieren we met volle buik over de gezellige Brocante St. Jacobs. Een aanrader voor iedereen die een bezoek aan Gent brengt.

We komen terug

We beloven onszelf de volgende keer ook het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel http://www.miat.gent.be/(MIAT) aan te doen. Daar is dit weekeinde te weinig tijd voor. Nu zien we alleen het café beneden, waar we ons nog een keer te buiten gaan aan die heerlijke garnalenkroketten, voordat we weer huiswaarts gaan.

Lees nog meer van Kees Rooze:

Barrelhouse bij Jazz at Sea

Zeehondjes zoeken op de Maasvlakte

Kleurrijke mensen aan de Donau