Brigitte Leferink maakt virtuele lange afstandswandeling

Als ik vijftig word, ga ik vanuit huis naar Santiago de Compostela lopen. Dat was altijd mijn idee. Inmiddels ben ik de vijftig al een aantal jaren gepasseerd, maar verder dan een ommetje in de buurt en af een toe een wandeling in het bos ben ik niet gekomen.

Compleet verstijfd

Ooit liep ik de eerste etappe van het Jacobspad, samen met een groep van Vrouwen van Nu. Allemaal geoefende dames die de 20 kilometer vlot wegliepen. Het was stevig aanpoten maar ik kon ze goed bijhouden. Waar ik alleen niet aan had gedacht was de bijna drie uur durende autorit naar huis. Compleet verstijfd stond ik bij thuiskomst op de oprit. Ik kon nauwelijks in mijn eentje uit de auto klimmen. Verschrikkelijk. Dat was gelijk het einde van mijn deelname aan de wandelingen. Te ver van huis om daar telkens één dag voor op en neer te rijden. En het paste toen niet in mijn leven om er elke keer een dag aan vast te plakken.

Maar het dromen over de tocht naar Santiago de Compostela bleef. Af en toe nadrukkelijk in mijn gedachten. Als ik weer eens een boek las of een film zag over een vrouw die de wandelschoenen aantrok en op pad ging. Zoals Wild. Het verhaal van Cheryl Strayed. Een zesentwintigjarige vrouw die op het dieptepunt van haar leven een solo-hike van 1700 kilometer maakte van Mexico naar Canada. 

 

Inspirerend boek werd mooie film: Wild.

Virtueel lange afstandswandelingen maken

Een tijdje geleden ontdekte ik The Conqueror. Een geweldige website en app waarbij je virtueel een wandeling naar keuze maakt. En niet zo maar een wandeling, je kunt kiezen uit een groot aantal lange afstandswandelingen. 112,7 kilometer  van Niagara on the Lake in Canada naar Fort Niagara State Park, het oudste park in de Verenigde Staten. 259 kilometer over de Chinese muur of 74 kilometer naar de top van Mount Fuji in Japan. En je kunt naar Santiago de Compostela lopen, 773,9 kilometer vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port. En die laatste loop ik nu.

Tijdens ommetje volg ik het spoor naar Santiago

Elke keer als ik een ommetje maak, houd ik dezelfde afstand bij in the Conqueror app. Ook fietsafstanden en gewone stappen kan ik toevoegen (en als je zou willen ook zwemmen, roeien, skiën, hardlopen of afstanden die je in een rolstoel aflegt). In de app wordt mijn route bijgehouden. Op de kaart kan ik zien waar ik ben. Het allerleukst is dat ik daadwerkelijk de weg en de omgeving kan zien. Niet alleen het streepje op de kaart, maar ook de bomen, bergen, het asfalt en de zandwegen. Ik kan vooruit, achterom en opzij kijken. Ik loop van dorp naar dorp.

De bekende schelp die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela aangeeft.
Foto: Pixabay

Dit is andere koek dan avondvierdaagse

Deze week passeerde ik de grens van 20% van de afstand. The Conqueror-organisatie plant ter gelegenheid daarvan ergens ter wereld een boom. Dat doen ze bij elke 20% en bij elke deelnemer aan om het even welke challenge. Je kunt ook kiezen voor deelname aan de Plastic Bank. Een organisatie die strijdt tegen de plastic soep en voorkomt dat plastic flessen de oceaan bereiken. Na het afleggen van de hele tocht, krijg ik een medaille. Een tastbaar bewijs van al die kilometers. Dat is andere koek dan de medailles van de avondvierdaagse, die ik jaren terug met mijn kinderen meeliep.

Santiago de Compostela? Bewegen is het belangrijkste!

Of ik ooit een lange-afstandswandeling in het echt ga lopen weet ik niet. Ik werp regelmatig een blik op de site van het Pieterpad en kijk met plezier naar foto’s en verslagen van bekenden die zich aan een pelgrimspad wagen. Voorlopig hou ik het bij wandelen en fietsen als het mij uitkomt en een virtuele wandeling naar Santiago. Op dit moment is bewegen het belangrijkst. Het andere deel, het afzien, de bezinning, het teruggeworpen zijn op jezelf, het elke dag opnieuw doorgaan, de ene voet voor de andere zetten met dat ene doel voor ogen, dat deel dat ook bij zo’n tocht hoort, ontbreekt. Ik mis het (nog) niet.

Meer lezen over wandelen

Wiette van Klingeren zag in 2019 de camino door de ogen van regisseur Martin de Vries en ze las Camino – wie kom je tegen op weg naar Santiago? Brigitte Leferink schreef eerder over het wandelen van ommetjes en over Raynor Winn, die samen met haar man het South West Coast Path in Engeland liep. Alle artikelen die we over wandelen schreven, vind je hier.

Openingsfoto: De vorderingen van Brigitte in de app van The Conqueror.