In het afgelopen jaar was het lastig om te sporten. Sportscholen dicht, teamsporten onmogelijk. Je hoefde niet naar je werk te fietsen, want iedereen werkte (en nog steeds) zo veel mogelijk thuis. Niet alleen leverde dat coronakilo’s op, we bewogen nauwelijks. Een van de weinige activiteiten die het afgelopen jaar in de lift zaten, bij jong én oud: wandelen. Alleen of met zijn tweeën, heel Nederland wandelt. En een ommetje lopen dat is gezond.

Ommetje goed voor lichaam en geest

Elke dag een wandeling maken is goed voor lichaam en geest. Je bent in de buitenlucht, gebruikt een heleboel spieren,  kunt je hoofd leegmaken en word je bewust van alle seizoenen. De Hersenstichting raadt een dagelijkse wandeling aan omdat je er meer energie van krijgt en er creatiever van wordt. Toch is die wetenschap alleen, niet voor iedereen aansporing genoeg om ook daadwerkelijk (wandel)schoenen aan te trekken, de deur uit te gaan en een frisse neus te halen. Daarom ontwikkelde de Hersenstichting de Ommetje-app.

Hoogleraar Erik Scherder vertelt de voordelen van een ommetje.

Parelmoer medaille voor 400 ommetjes nog niet in zicht

De ommetjes-app.

Blijkbaar houden we met zijn allen van beloningen, een beetje competitie en een stok achter de deur om in actie te komen. De Ommetje-app heeft dat allemaal. De bedoeling is dat je elke dag minimaal één ommetje van 20 minuten maakt. Elke keer als je een wandeling maakt, kun je dat bijhouden op de app. Ik heb de app geïnstalleerd, loop nog niet elke dag, maar word blij van mijn scores. De bronzen medaille voor 4 x een ommetje lopen heb ik natuurlijk al gehaald. Die parelmoer medaille voor 400x is echter nog lang niet in zicht. De app houdt bij hoeveel reeksen ik loop (aaneengesloten dagen achter elkaar) en als ik een keer vroeg uit de veren ben en voor 9.00 uur ’s ochtends al aan de wandel ben, krijg ik extra punten. Regelmatig word ik getrakteerd op leuke Hersenweetjes en als ik wil zien waar ik allemaal gelopen heb, check ik de routekaartjes.

Sluit aan bij Meerdanvijftig-team!

Het leuke van de app is, dat je deel kunt nemen in (verschillende) teams. Zo doe ik mee in een team GLSWaddinxveen (Gezonde Leefstijl Waddinxveen) en heb ik speciaal voor de lezers van Meerdanvijftig een Meerdanvijftig-team aangemaakt. Doet u mee? Het streven is elke dag een ommetje lopen van 20 minuten, maar als je dat niet haalt is er geen man over boord. Ik kan me er ook niet elke dag toe zetten en soms komt het echt niet uit, maar een beetje competitie kan wel helpen en nét dat duwtje in de rug zijn om ondanks de regen of juist het veel te mooie weer, even naar buiten te gaan. Download gratis de app, klik op Team Beheer en vul bij Team Toetreden de teamcode LEMC9 in. Tot ziens in de Ommetje-app!

Brigitte Leferink is de eerste deelnemer aan het meerdanvijftig-team. Wie doet met haar mee? Code LEMC9

Gebruik je hersens…

Naast de ommetjes-app schrijft Meerdanvijftig.nl vaker over hoe gezond het is om te bewegen. Het begon met de waarschuwing van Marlies Mielekamp: Zitten is niet het nieuwe roken. Daarna lieten we prof.dr. Erik Scherder al eerder aan het woord over het stimuleren van onze hersenen. Daarover interviewde Marlies Mielekamp ook oud-schaatser Ard Schenk. Zin gekregen om te wandelen én te zien hoe mooi ons land is? Kies dan eens voor Renderklippen, Wouwse Plantage of als de zon hoog aan de hemel staat: Wijk aan Zee.

Openingsfoto: David Lee/Unsplash