In de greep van kerstmarkt

Ik ben op weg naar Bocholt. Een kleine Duitse provincieplaats maar er is een kerstmarkt. En ook dit jaar wil ik die niet missen. Deze maand is het 8 jaar geleden dat ik in de greep van kerstmarkten ben geraakt. Ik weet nog precies het moment. Het was achter de Sankt Petrikirche in Hamburg en het was lunchtijd.

De verleiding van de bratwurst was fataal

Nu is het op een kerstmarkt onafgebroken etenstijd. De kunst is om een kraampje voorbij te gaan zónder iets te consumeren. Maar daar achter de Sankt Petri lagen de grote bratwursten keurig in rijen gedrapeerd boven een houtskoolgril in een houten blokhut met zeer Duitse bediening. De olijke man en de bratwursten lachten ons toe. De verleiding was fataal. Sindsdien kan een bezoek aan een kerstmarkt niet zonder een Krakauer mit senf (mosterd) ingevouwen in een knapperig broodje, weggespoeld met een glaasje glühwein.

Ohne Käthe geht es nicht

De stemming zit er daarna zonder uitzondering goed in. Waardoor je het plotseling ook heel leuk vindt om mutsen uit te proberen, waxinelichtjes in kerstversierde glaasjes bewondert en overweegt om 100 procent wollen sokken voor het thuisfront mee te nemen. Maar het bezoek kan helemaal niet meer stuk als we het houten huis van Käthe Wohlfahrt tegenkomen.

We schuifelen langs soldaatjes en kerstmannetjes

Aan de deur staat een veiligheidsman om de kerstverslaafden gedoseerd binnen te laten. Daarna schuifelen we langs een kerstboom waarin de allerschattigste engeltjes, houten soldaatjes, sneeuwmannetjes en andere feërieke figuurtjes hangen. Voor het raam staan de kunstigste uit hout gesneden engeltjes die rond boven flakkerende kaarsjes worden voortbewogen. Probeer maar eens niet in kerststemming te komen met al die prachtige winterse tafereeltjes. En probeer ook maar eens zonder iets te kopen langs de kassa te komen…

Steeds hoor ik weer van nieuwe kerstmarkten

Ach Käthe, ik hoop je bedrijf in Rothenburg ob der Tauber ooit nog eens te bezoeken. En natuurlijk tegelijkertijd de kerstmarkt in het schilderachtige plaatsje in Zuidwest-Duitsland. Want ook al heb ik er inmiddels een aantal gezien, er staan er nog heel wat op mijn wensenlijstje. Steeds hoor ik weer van het bestaan van nieuwe kerstmarkten die ik eens zou moeten bezoeken. Van mensen die net als ik een gelukzalige glimlach op hun gezicht krijgen bij het woord kerstmarkt. Het verschijnsel is niet langer beperkt tot onze oosterburen. In Nederland wemelt het er inmiddels van en ook andere grote steden als Brussel, Luik, Parijs en Lille kennen een kerstmarkt.

Langs de Theems niet de sfeer van kerstmarkt

Londen heeft altijd zijn eigen charme gehad met prachtig versierde etalages van grote warenhuizen en de elk jaar weer mooiere kerstverlichting in Regent Street. Vorige week kwamen we tot de ontdekking dat ook Londen inmiddels is gevallen voor de kerstmarkt. Zo stonden er bij het South Bank Centre, een sfeerloos betonnen complex uit de jaren ‘70 een paar houten huisjes met o.a. eigen potjes jam en marmelade. Geheel volgens de oorspronkelijke gedachte van de kerstmarkt, zoals hij sinds de 14de eeuw wordt gehouden. Lokale productenverkoop rond de kerk in het dorp om de donkere dagen wat op te vrolijken. We probeerden mulled cider in plaats van glühwein maar de winterse sfeer langs de Theems wilde er niet echt in komen.

Engelsen en Duitsers in WinterWonderland

Een paar metrohaltes verderop in Hyde Park lukte dat in WinterWonderLand beter. Een winterkermis met spookhuis, achtbaan en schiettent, maar ook een Bavarian Village! Toch een beetje raar om te zien dat Engelsen reclame maken met bratwurst en échte glühwein. Á raison van 5 pond (bijna 6 euro) per beker.  “En dan krijg je het niet eens in zo’n mooie beker als in Hamburg, Keulen of Aken,” constateerden we als kritische consumenten. Nee, geef ons maar een kerstmarkt in Duitsland. Ook al is het maar een kleine in Bocholt.

Doe mee en maak kans op kleine verrassing!

Wat is uw favoriete kerstmarkt? En waarom? Doe mee en maak kans op een kleine verrassing van Käthe Wohlfahrt! Stuur uw reactie naar stella@meerdanvijftig.