Bij toeval ontdekte Brigitte Leferink de graphic novel: een literaire stripboek voor volwassenen. De eerste kreeg ze voor haar verjaardag, de tweede omdat ze mee had gedaan aan de crowdfunding-actie voor de totstandkoming ervan. Twee heel verschillende boeken die beide indruk maakten en smaken naar meer.

Zo uit maar om nog lang over na te denken

Het was lang geleden dat ik een stripboek voor mijn verjaardag kreeg. Ik denk op de lagere school, een paar strips van Asterix en Obelix, zo’n veertig jaar geleden. Als tiener las ik op vakantie de in Duitsland en Oostenrijk populaire fotoromans, ook een soort stripboeken, maar dan met foto’s in plaats van tekeningen. Daarna hield het lezen van plaatjesboeken wel op. Verrast haalde ik De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok uit het pakpapier. Een cadeau van vrienden. Een stripboek over een van de eerste vrouwelijke filosofen. Kleurrijke tekeningen, korte teksten, een boek dat je zo uit hebt maar nog lang over kunt nadenken.

Een zomerse top 5 voor extra leesplezier tijdens de vakantie.
covers van de volwassen
stripboeken die Brigitte onlangs las.

Münchhausen by proxy voor groter publiek

Jij gaat dood van Nina Blom en Margreet de Heer is van een heel andere orde in het genre literair stripboek. Tekeningen in grijstinten waarbij elk hoofdstuk vooraf wordt gegaan door een groot grijs vel met de titel van het hoofdstuk. Deze sombere stijl past bij het onderwerp: het waargebeurde verhaal van Nina die veertien jaar lang ziek werd gemaakt door haar eigen moeder. Tot haar leven aan een zijden draadje hing. Blom schreef over haar ervaringen eerder het boek Jij bent een verschrikkelijk kind. Met deze graphic novel heeft ze haar levensverhaal én het Münchhausen By Proxy Syndrome voor een nog grotere groep toegankelijk gemaakt.

Nina Blom was vorige maand gast bij Op1.

Beide graphic novels zijn geschreven en getekend voor volwassenen maar ook goed te lezen door jongeren. Een groot verschil met ‘ouderwetse’ stripboeken is het formaat. Dit zijn op het oog gewone boeken die makkelijk tussen de andere boeken in je kast passen.

Meer over strips

De filosoof, de hond en de bruiloft staat ook in de top 5 boeken die Brigitte Leferink selecteerde voor deze zomer. Wiette van Klingeren ontdekte al eerder de graphic novel en schreef 5 x lezen én kijken. Kees Rooze bezocht Brussel en merkte: in België leeft het stripverhaal nadat hij al eerder in Antwerpen het beeldverhaal in beeld had gezien.

Openingsfoto: Mikka Laaksonen/Unsplash