Aan vooravond van de bekendmaking

“Hoe belangrijk is zo’n Oscar nou helemaal?”, vraagt de vriendin die ik probeer over te halen om mee te gaan naar de film Green Book over de vriendschap die ontstaat tussen twee totaal verschillende mannen, geregisseerd door Peter Farrelly. Vijf nominaties heeft Green Book in de wacht gesleept, o.a. voor Beste Film en Beste Mannelijke Hoofdrol. En ik wil hem dolgraag zien vóórdat vanavond bij de Oscar-uitreiking de prijzen bekend worden gemaakt.

Greenbook, regie: Peter Farrelly.

Gaan ‘mijn’ films in de prijzen vallen?

Zondagavond 24 februari worden in Hollywood voor de 91e keer de Academy Awards, de officiële benaming, uitgereikt. Tijdens een speciale gala-avond worden de beroemde gouden beeldjes uitgereikt. De nominaties zijn dan al een maand bekend, waardoor de spanning flink oploopt. Ook bij mij! Zoals ieder jaar pluis ik de lijsten met kanshebbers nauwgezet na om te kijken of de vele films, waar ik het afgelopen jaar van heb genoten, in de prijzen gaan vallen.

Glenn Close enige positieve aan The Wife


Melissa McCarthy in ‘Can you ever forgive me?’ is ook genomineerd voor Beste Actrice maar maakt naast Glenn Close waarschijnlijk weinig kans. Foto: Twentieth Century Fox.

Glenn Close is genomineerd voor Beste vrouwelijke hoofdrol in The Wife. Ze speelt overtuigend de huisvrouw die de boeken schrijft waar haar man bekendheid mee geniet. Haar rol vond ik het enige positieve aan deze film, die opvallend vlak bleef in zijn achterhaalde thematiek. Begrijpelijk dat de film niet voorkomt in het rijtje van nominaties voor Beste film.

Natuurlijk zie ik niet altijd mijn persoonlijke voorkeuren terug in de nominaties. Zo zijn The Favourite (regie Yorgos Lanthimos) en Roma  (regie Alfonso Cuarón) allebei overladen met nominaties op vrijwel elk gebied.

Roma, regie: Alfonso Cuarón

Roma kon me niet raken

In het geval van The Favourite (regie Yorgos Lanthimos) stond ik inderdaad op mijn bioscoopstoel te dansen. Maar de film Roma , die zich afspeelt in de jaren ’70 in Mexico- Stad en een portret schets van een gezin uit de middenklasse, kon mij niet raken. Het lukte me niet om enige empathie op te brengen voor de hoofdpersonen en ook van de beelden kon ik niet genieten. Ik moet iets gemist hebben…!

Isle of Dogs bezorgt me lacht op gezicht

Isle of Dogs, animatiefilm van Wes Anderson.

Echt blij ben met ik met de nominatie voor Beste animatiefilm van Isle Of Dogs van regisseur Wes Anderson. Deze film over een Japans eiland voor viervoeters, is beslist een van de mooiste animatiefilms die ik ooit heb gezien. Ik bleef nog dagen vrolijk en zelfs als ik dit zit te tikken verschijnt er weer een lach op mijn gezicht. Maar ja, ik ben partijdig want inderdaad….’ I Love Dogs’.

Willem Dafoe verandert in Van Gogh

At Eternity’s Gate, prachtige beelden van regisseur Julian Schnabel.

Maar meestal vind ik de nominaties terecht en verdiend. Zo is Willem Dafoe genomineerd (Beste mannelijke hoofdrol) in de film At Eternity’s Gate. In deze film, boordevol prachtige beelden, verandert acteur Dafoe volkomen en onlosmakelijk in de schilder Vincent van Gogh. Een ongelooflijke prestatie.

Shoplifters om nooit te vergeten

Shoplifters genomineerd in categorie Beste buitenlandse film.

In de categorie Beste buitenlandse film prijkt de Japanse film Shoplifters van regisseur Hirokazu Kore-eda. Een ontroerend film over een arme familie met een bijzondere band. Een film om nooit meer te vergeten.

Luister naar ‘When a cowboy….’

Er zijn meer mensen die naar The Ballad of Buster Scruggs op Netflix kijken…

Tot mijn grote verrassing komt ook de Netflix-serie The Ballad of Buster Scruggs in de lijsten voor. Het muzieknummer met de geweldige naam When a cowboy trades his spurs for wings is genomineerd in de categorie Beste originele muzieknummers. Ik dacht werkelijk dat ik als enige naar deze prachtig vormgegeven westernverhalen van de gebroeders Coen keek. Dat krijg je van dat thuiskijken!

6000 experts kiezen de winnaars

Terug naar de (goede) vraag van de vriendin: “Wat is de waarde van een Oscar?” Het tinnen beeldje van een naakte ridder met een zwaard op een filmrol, weegt bijna vier kilo en is overgoten met een laagje 24 karaats goud. De werkelijke waarde is uiteraard een andere kwestie. De winnaars worden gekozen door ca. 6000 leden van The Academy of Motion Picture Picture Arts and Sciences (AMPAS). Experts dus! En daardoor wordt niet alleen het winnen van een Oscar, maar ook de nominatie, wereldwijd gezien als een bijzondere verdienste op filmgebied. Films met een Oscar zijn het dus waard om te bekijken!

Goede films die Oscar-uitreiking missen

Als je het maar niet omdraait; er worden ook prachtige films gemaakt die nooit een Oscar winnen of ervoor in aanmerking komen. Wie deze films niet bekijkt doet zichzelf enorm tekort. Voorlopig zal het niemand verbazen dat deze filmliefhebber zondagnacht voor de televisie doorbrengt!

Openingsfoto: Flickr.com/lincolnblues