Ze zit naast me. In het beschermende duister van de bioscoopzaal.  Vanaf haar stoel -met verhoging – volgt ze ademloos de avonturen van Ernest en Celestine op het witte doek. Dat haar wangen rood zijn, kun je zelfs bij het weinige licht zien. Af en toe slaakt ze een diepe zucht en pakt mijn hand.

Wiette’s filmtips

Wiette van Klingeren is gek op boeken en films. Daar maakt ze regelmatig de bezoekers van Meerdanvijftig.nl deelgenoot van. Zo krijgen we tips om mee te trillen in rampenfilms, gaan we terug naar de jaren zestig, vergelijkt ze boeken en verfilmingen en raken we met haar ontroerd door prachtige animatiefilms. En haar opvolging lijkt verzekerd zo samen met het mooiste cadeau in het donker….

Passie voor de bioscoop

Vier jaar geleden werd ze geboren; mijn nieuwe filmvriendin. Wie had kunnen denken dat het kleine mensje in de armen van mijn dochter, niet alleen mijn krullen en mijn slaapproblemen maar ook mijn passie voor de bioscoop zou delen?

Na de prentenboeken nu de film

Ernest en Celestine

Pastelkleurige winterwereld

We hebben samen al een flink aantal peuterfilms bekeken. Vandaag gaan we volkomen op in de lieve pastelkleurige winterwereld van Ernest en Celestine, Winterpret, een film voor de allerkleinste filmliefhebbers. De film is gebaseerd op de prentenboeken van de Belgische Gabrielle Vincent en gaat over twee goede vrienden; de grote lieve beer Ernest en het vrolijke, ondernemende muisje Célestine. Toen ik haar moeder en tante voorlas, werd het tweetal Brammert en Tissie genoemd.

Veel prijzen voor Ernest & Celestine

Ernest & Célestine waren al eerder op het witte doek te zien. De film Ernest & Célestine uit 2012, werd met vele prijzen bekroond en zelfs genomineerd voor een Oscar. Dat zie ik met Ernest & Célestine, Winterpret, niet snel gebeuren. Deze  film is gemaakt voor jonge kinderen. Leuk om naar te kijken. Lieve, veilige verhaaltjes.

Vriendelijke film

Ernest en Celestine wordt nooit eng.

”Als het eng wordt gaan we weg, hè oma?!”, fluistert de kleindochter als ‘de groene muis’ er met een broodkruimel van doorgaat.  Want dat spreken we af bij elke film die we bezoeken. Een plechtige wederzijdse belofte waar we bij deze vriendelijke film geen gebruik van hoeven te maken.

Samen de muizendans

Zonder jurk niet naar het Muizenfeest!

Dus genieten we, vol overgave, van de vier verhaaltjes die zich allemaal in de winter afspelen. We leven mee met muisje Célestine als haar feestjurk kapot gaat. “Dan kan ik niet naar het Muizenfeest!” zegt ze beteuterd. Gelukkig komt buurvrouw Beer te hulp en dansen ze ’s avonds de Muizendans. We zien hoe Ernest geen muziek meer kan maken, omdat hij de knop van zijn accordeon kwijt is. Gelukkig bedenkt Célestine een plan om de knop terug te vinden.

Tijd voor de winterslaap

Schattig vinden we het babygansje dat de goedhartige Ernest en Celestine adopteren. Ze noemen het Bibi en leren haar vliegen. Als het winter wordt kan ze met haar soortgenoten mee op ‘de grote trek’. In het laatste verhaaltje wordt Ernest moe. Het is tijd voor de winterslaap.  Célestine gaat buiten nog wat eten voor hem halen. Daar stormt het vreselijk …… een ware sneeuwstorm!

Snel weer naar de film

Tevreden verlaten we de bioscoop. “Gaan we snel weer naar de film?’, vraagt de kleindochter, als ik haar achterop mijn fiets til. Natuurlijk doen we dat! Zo snel we weer kunnen!

Ernest en Celestine, winterpret wordt in Nederland uitgebracht door Periscoop Film.