Er is bijna geen gezondheidsvraag die dit weekeinde op de Gezondheidsbeurs 2019 in Utrecht onbeantwoord blijft. Wilt u weten of reuma u bedreigt? Bent op zoek naar uw innerlijke zelf, lijdt u onder een burnout en eet u wel gezond? In stands maar ook op diverse podia vertellen nog meer deskundigen, vloggers, bloggers, zogenaamde ‘influencers’ dan vorig jaar hoe u uw gezondheid op peil kunt houden. En liefst nog verbeteren. ‘Leg je zorgen voor aan ons en vertrek weer met een lach’, is de boodschap.

Kok Matthijs Vrieze ….een van de vele ‘influencers’ op de Gezondheidsbeurs.

Nederlanders lachen te weinig

Letterlijk in het geval van Saskia van Velzen en Martin Kuijpers, want zij staan voor het eerst op de Gezondheidsbeurs om uit te dragen dat Nederlanders veel meer moeten lachen. “Kinderen lachen 300 keer op hun dag, volwassenen nog maar 15x.” Een ernstige zaak, vindt interieurfotograaf Martin Kuijpers die dankzij partner Saskia, niet toevallig, sinds 6 jaar zelf meer heeft leren lachen.

Er wordt te weinig gelachen in Nederland. En dat is een ernstige zaak, vinden Saskia en Martin.

Ronduit depressief

“Ik ontmoette haar bij een cursus op een moment in mijn leven dat ik ronduit depressief was. Mijn zaak failliet, ik in de schulden en verwikkeld in een echtscheiding. Met Saskia had ik meteen een klik.” Saskia had zich net in India door dr. Madan Kataria laten onderwijzen in lach therapie en dat kon Martin wel gebruiken. “Na de cursus kreeg ik het advies om zelf coach te worden, omdat ik zo’n prettige lach heb.”

Endorfinen voor positief gevoel

Overigens geven Martin en Saskia geen 100 procent garantie dat ze iedereen in een workshop aan het lachen kunnen krijgen. “Het is moeilijker een groep accountants zover te krijgen dan een groep mensen in de zorg. De eersten staan gereserveerder in het leven, in de zorg komen ze naar ons met de instelling “we zijn wel toe aan even lachen.” Niet dat je in een vrolijke bui hoeft te zijn, alleen je lachspieren gebruiken is al voldoende, heeft dr. Kataria aangetoond. “Dan gaan je hersenen endorfinen aanmaken en krijg je een positief gevoel”, vertelt Martin.

30 dagen veggiechallenge

Dat kan ik ook wel gebruiken, want ik heb net op de Gezondheidsbeurs met Leonie van Proveg de zorg om ons klimaat gedeeld. Aangetrokken door de banier ’30 dagen veggiechallenge’ op de stand van Proveg vroeg ik me af of zolang vegetarisch eten hetzelfde effect heeft als 30 dagen alcoholvrij leven in het kader van IkPas.

Akelig dilemma

30 dagen vegetarisch eten als test voor gezondere en milieuvriendelijker leefstijl. Foto: Flickr.com/Stephanie Kilgast.

Leonie biedt ons ter motivatie een virtual reality-bril aan om te ervaren hoe dieren naar de slachtbank worden geleid. Een aanbod dat ik vriendelijk afsla. Want tja, wie zich realiseert dat ons dna ook maar een streepje van planten verschilt, komt met al dat hak, trek- en snijwerk in de natuur voor een akelig dilemma te staan. Overigens blijken de 30.000 deelnemers die jaarlijks aan de Veggie Challenge meedoen in groten getale achter hun keuze te staan. “89 procent van de mensen die na afloop de enquête invullen, blijkt zijn eetpatroon daarna blijvend te wijzigen”, vertelt Leonie, zelf ook onder de indruk van dit resultaat.

Alle beetjes helpen het klimaat

Inmiddels is de jonge vrijwilligster veganistisch (ook al was het moeilijk ook kaas van het menu te schrappen), vliegt ze niet meer voor haar vakantie en draagt ze tweedehands kleding. “Omdat alle beetjes het klimaat en de wereld helpen”, koestert ze haar ideaal. Daarom vindt ze het ook niet erg dat ik me slechts een flexitariër beken.

Onthouden van Gezondheidsbeurs 2019

Zorg van Nu-medewerker Levi met op achtergrond de eenknops-computer.

Helemaal met een lach om de mond lukt het niet om deze Gezondheidsbeurs 2019 te verlaten, want leef ik nu gezond genoeg? Het is een troostrijk idee dat overheidsinstelling Zorg van Nu elke beurseditie weer nieuwe hulpmiddelen toont voor het geval mijn lichaam gaat haperen.

Geen inlegkruisje voor mannen met ‘ongelukjes’. Wel een nieuw ontwerp onderbroek.

Zo toont medewerker Levi een pleister waarmee diabetici hun bloedwaarden via een app kunnen lezen (dat scheelt prikken), een computer voor senioren die met één knop is te bedienen en een UV-wasmiddel waarmee kleding zonnestraalbestendig wordt. “Voor mensen met een zonneallergie”, aldus Levi die meteen het favoriete product van bezoekers aanwijst. “ledverlichting die reageert op beweging. Bijvoorbeeld voor onder je bed, als je bang bent om te vallen wanneer je in het donker naar het toilet wil.”  Voor 5 euro te koop bij de Action. Dat moeten we onthouden.

De Gezondheidsbeurs 2019 duurt nog tot en met 10 februari.