Een badkamer die is afgestemd op de behoeften van ouderen zorgt voor comfort, gemak en veiligheid. In dit artikel delen we verschillende manieren waarop je kunt zorgen voor een comfortabele badkamer, zelfs wanneer je een dagje ouder wordt. Van de ideale badkamerinrichting tot veiligheidsvoorzieningen en handige badkamer accessoires. Lees dus snel verder en ontdek hoe je een perfecte badkamer voor je oude dag creëert.

De ideale badkamerinrichting voor je oude dag

Wanneer je een badkamer voor ouderen gaat inrichten, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het in een badkamer voor ouderen van belang dat er een douche is met lage instap, de ingang drempelvrij is en er voldoende bewegingsruimte is.  Een inloopdouche met douchewanden is dan ook een uitstekende keuze voor ouderen, omdat het gemakkelijke toegang biedt zonder obstakels zoals hoge badranden of douchecabines met drempels. Wie kiest voor een inloopdouche met douchewanden, heeft daarnaast geen last van spatwater en voorkomt daarmee gladde vloeren.

Het is aan te raden om handgrepen aan de muur te bevestigen. Dit is vooral erg handig wanneer je afhankelijk bent van een rollator of rolstoel. Zo weet je zeker dat je je altijd goed vast kunt houden, terwijl je onder de douche staat. Dit verkleint de kans op vervelende ongelukken in de badkamer.

Opbergruimte in een badkamer voor ouderen

Spullen kunnen in de weg staan en zorgen voor vervelende valpartijen. Daarnaast ziet het er rommelig uit en beperkt het je comfort. Het is dan ook aan te raden om te zorgen voor voldoende opbergruimte. Denk hierbij aan kolomkasten, wandplanken en badmeubels. In deze meubels kun je al je handdoeken, toiletrollen en toiletartikelen kwijt.

Zorg ervoor dat alle badkamermeubels op toegankelijke hoogte hangen. Spullen die te hoog of te laag staan, waardoor je ze moeilijk kunt pakken, kunnen zorgen voor ongelukken. Kies daarom voor zwevende badkamermeubels, zoals een zwevend wastafelmeubel met een enkele lade of een zwevende kolkomkast op de juiste hoogte.

Bewaar je je medicijnen in de badkamer? Kies dan voor een medicijnkast die altijd makkelijk bereikbaar is, en net als de rest van de badmeubels op een toegankelijke hoogte hangt.

Handige badkamer accessoires voor ouderen

Er zijn verschillende badkamer-accessoires die specifiek gericht zijn op de behoeften van ouderen. De volgende accessoires zorgen ervoor dat je op je oude dag optimaal kunt genieten van je badkamer:

  • Handgrepen en beugels
  • Verhoogd toilet
  • Douchekruk of stoel
  • Antislipmatten

Uiteraard zijn er ook accessoires verkrijgbaar die niet alleen praktisch zijn voor in de badkamer, maar ook nog eens bijdragen aan de stijl van de badkamer. Denk hierbij aan stijlvolle tandenborstelhouders, een toiletrolhouder en een toiletborstel.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Openingsfoto: Zo’n badkamer behoeft aanpassingen voor de oude dag! Foto: Unsplash