Ruim 12.000 aanmeldingen zijn er al bij Take-Carebnb, binnen gekomen van mensen die hun huizen beschikbaar willen stellen voor de opvang van Oekraïners op de vlucht. Hartverwarmende reacties van Nederlanders op de schrijnende beelden van mensen die met slechts een rolkoffer of een rugtas een goed heenkomen zoeken. Zestigplussers kunnen zich misschien nog herinneren hoe in 1956 zo ook de Hongaren werden opgevangen. Net als toen weet niemand voor hoe lang het zal zijn. Brigitte Leferink zag hoe in haar eigen gemeente de eerste grote groep vluchtelingen arriveerde.

Van never naar forever: Waddinxveen

Waddinxveen was de afgelopen dagen volop in het nieuws. In deze Zuid-Hollandse gemeente wordt een groep van ruim 50 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Waddinxveen, een plaats die mensen vooral kennen van het lied van Youp van ’t Hek: ‘Never Waddinxveen’ heeft zich van zijn beste kant laten zien. In no-time is met behulp van het Rode Kruis een sporthal ingericht voor noodopvang en is er een grote stroom aan hulp op gang gekomen. Een voetbalvereniging organiseerde een sponsorloop en zamelt spullen in. De Stichting Vrijwilligerswerk kan het aantal aanmeldingen van mensen die hun handen uit de mouwen willen steken niet aan. Kerken collecteren, serviceclubs leveren een bijdrage en ga zo maar door. Zoals de burgemeester zei Het is hartverscheurend en hartverwarmend tegelijk’.

Eerst Syriërs nu Oekraïners

Cynici vragen zich af hoe het komt dat Nederland opeens zo ruimhartig is. Wat mij betreft vergissen ze zich. Het is niet ‘opeens’.  Toen een aantal jaren geleden de oorlog in Syrië uitbrak en er bussen vol vluchtelingen in Nederland aankwamen, stond Waddinxveen ook klaar. Was ook de sporthal snel ingericht en waren er helpende handen in overvloed. En niet alleen in Waddinxveen. Op veel plekken in Nederland was en is dat ook nu weer het geval.

Minder zichtbaar maar ook voor eigen inwoners

Hoewel er politici en anderen zijn die roepen dat Nederland vol is, blijkt dat als het erop aankomt, reuze mee te vallen. Als er echt nood aan de man is, staat de overgrote zwijgende meerderheid van Nederland klaar. Doneren we massaal op giro 555, zamelen we spullen in en bieden we onze hulp aan. En niet alleen voor mensen van over de grens. Ook voor inwoners in eigen land, in onze eigen gemeente staan we klaar. Alleen is dat vaak minder zichtbaar. Omdat dat niet in pieken gaat maar dagelijkse praktijk is.

Corona is geen nieuws meer, oorlog wel

Volgens complotdenkers kan het geen toeval zijn dat de oorlog in Oekraïne corona uit het nieuws heeft verdrongen. ‘We horen er niks meer over’, zeggen ze. Gelukkig maar. Dankzij de brede vaccinatiecampagne en boosterprikken worden mensen niet meer zo erg ziek van corona en houden coronapatiënten veel minder ziekenhuisbedden bezet dan in het begin van de pandemie. Het bewijs dat vaccineren helpt. En dat is natuurlijk geen nieuws. Een oorlog wel. Mensen op de vlucht ook. Terecht dat daar nu alle aandacht naar uit gaat.

Meer lezen van Brigitte Leferink

Brigitte Leferink schrijft graag over de sociale kant van onze samenleving. Zo bond ze de strijd aan tegen voedselverspilling. Pleitte ze voor mooie alternatieven voor de plastic tas. En signaleerde ze de gezondheidskloof tussen arm en rijk. Ze laat ook niet na om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te kaarten in onderwerpen als ‘Maak geen verkleinwoord van jezelf’ en wereldmenstruatiedag. Ook steunt ze de campagne ‘Orange the world’, onder andere met het verhaal ‘Huiselijk geweld is niet normaal.’

Openingsfoto: Michael Jahn/Pixabay