“Ik ben bij toeval Pilates gaan doen: in mijn tweedehands kledingwinkel kwam altijd iemand die vertelde dat ze Pilatestrainer was voor 50-plussers en binnenkort een proefles gaf. “
Meerdanvijftigers vertellen hoe ze in beweging blijven. Annie Oppers door Tai Chi, Bart Mouters door zwemmen en Corry de Kok door bodyhoop. Deze keer Bernadette Thomas (58) over Pilates.

Proefles kwam als geroepen

“Al langer realiseerde ik me dat ik meer moest gaan bewegen. Een aantal jaar geleden volgde ik lessen Bewegen Op Muziek en aerobics in het water, maar degene met wie ik dat deed, stopte en toen ging ik ook niet meer. Ik fiets wel veel en ’s winters wandel ik, maar dat aanbod om een proefles Pilates te volgen kwam als geroepen!”

Ik slof niet meer

“Ik vind de Pilatesoefeningen heel prettig, vooral omdat ik merk dat mijn lichaamsbewustzijn is toegenomen. Als ik loop denk ik bijvoorbeeld aan hoe we dat in de les geoefend hebben; niet sloffend, maar door je bovenbeenspieren te gebruiken. Toen ik van de zomer mijn dochter hielp met verhuizen, wist ik veel beter hoe ik moest tillen en had daarna totaal geen last van mijn onderrug. Ik maak ook meer gebruik van mijn rompstabiliteit door mijn dwarse buikspieren en bekkenbodem aan te spannen.”

Docent denkt met je mee

“Het is ook fijn dat degene die lesgeeft met je meedenkt. Zo heb ik vorig jaar bij een val van de fiets mijn ribben zwaar gekneusd en de docent houdt daar in de les dan rekening mee. Ik zie dat ook bij andere vrouwen gebeuren: zij hebben weer andere beperkingen en ook daar wordt op gelet. Dat is zo positief, ieder oefent op haar eigen niveau.”

Ik vind het fijn om te gaan

 “Ik ben leniger geworden door Pilates, mijn diepere spieren zijn sterker geworden en ik ben minder bang om te vallen. En als iets moeilijk is gebruik ik mijn ademhaling: ik adem bewust uit bij inspanning. In het begin had ik soms geen zin om te gaan, maar tegenwoordig vind ik het fijn om te gaan. Vooral omdat ik altijd fit naar huis ga!”
Voor meer informatie: zie www.Pilates.nl