Lunges, pushes, squats en burpees….allemaal termen die bij een nog vrij jonge buitensport worden gebruikt.

In de rubriek In Beweging laat Meerdanvijftig.nl vijftigers vertellen hoe ze in beweging blijven. Sengül Aydoĝan (53) is sinds een jaar verslingerd aan bootcamp.

Met vermoeidheidsklachten bij de huisarts

“Ik vind het vooral fijn dat het buiten gebeurt, heerlijk die wind in je gezicht tijdens het sporten! Eigenlijk begon ik 6 jaar geleden met fitness op een sportschool voor vrouwen. Ik ging naar mijn huisarts met klachten over vermoeidheid en lusteloosheid: ik zat tegen het depressieve aan. Hij vroeg toen wat ik overdag deed. ‘Werken, het huis schoonhouden, koken en mijn twee zoons opvoeden’, antwoordde ik. ‘En ’s avonds kijk ik televisie.’ Hij adviseerde me eens een wandeling te maken: ‘En misschien ook gaan sporten.’”

Het begon met een wandeling

“Na het avondeten begon ik met een wandeling te maken. En ik ging dus een ochtend per week naar fitness. Sinds een jaar doe ik in plaats daarvan bootcamp en dat bevalt veel beter. Met een groepje vrouwen van tussen de 40 en 56 trainen we in het centrum van Nijmegen. We lopen hard, wandelen en doen tussendoor lunges, een soort strekoefeningen, squats, kniebuigingen met je billen naar achteren, en burpees; daarbij springen we eerst met de armen omhoog op om daarna weer naar de grond te gaan en push-ups te doen. Vaak pakken we de trap naar de Waalkade en lopen die dan twee tot drie keer hard op waarbij we soms treden overslaan. We lopen steeds in een normaal tempo weer naar beneden. Soms klauteren we ook op de muur aan de Waalkade of nemen een bruggetje naar de Ooij in snel tempo. Elke week volgen we een andere route en doen andere oefeningen.”

Bootcamp om te relaxen

“Het buitensporten gaat ook door als het regent of sneeuwt. Maar als er minder dan drie vrouwen zijn, krijgen we geen begeleiding. Dan gaan we of met zijn tweeën of doen een binnenactiviteit zoals bodyshaping. Veel vrouwen haastten zich naar huis na het sporten. Dat doe ik nooit. Ik drink eerst rustig koffie met wat andere vrouwen, ga douchen en loop dan vaak ook nog een of twee rondjes sauna. Ik werk vier dagen zes uur per dag en dit is echt mijn relax-ochtend: eerst de inspanning buiten en daarna de ontspanning. Ik geniet daar echt van.”

Voor meer informatie: The Bootcamp Club

In de rubriek In Beweging verschenen eerder:

Golfen is meer dan knikkeren voor senioren

Bodyhoop is zwaarder dan hoelahoep

Gerrit Vooren fanatiek fitnesser

Hardloopster Bianca komt altijd vol energie terug

Koos de Rooy skeelert om te schaatsen