Theo Struijk zet het nieuwe jaar “ijzersterk” in. Dus gaat hij op 2 januari een uurtje krachttraining doen in de sportschool in zijn woonplaats Duiven, schrijft hij op zijn Facebookpagina. Zouden meer zeventigers moeten doen, vindt hij. Daarom wil hij graag zijn verhaal kwijt in onze rubriek In Beweging.

Ik kwam de duinen niet zo goed op

“Omdat ik fysiek goed wil functioneren, maar er ook goed uit wil zien, doe ik mijn hele leven al aan sport. Het begon – zoals bij veel jongetjes – met voetbal, daarna ging ik hardlopen. Tijdens een halve marathon door de duinen, merkte ik dat mijn beenspieren daar moeite mee hadden. Om die te versterken begon ik met krachttraining in het krachthonk van Gerard du Prie, toentertijd de ‘sterkste man van Nederland’.”

Bij douane opleiding tot sportleraar

“In diezelfde tijd kreeg ik bij de douane de kans om de opleiding tot sportleraar te volgen op de School voor Militaire Lichamelijke Opvoeding (SMLO). Daarna werkte ik zestig procent van mijn tijd als sportleraar, de andere tijd werkte ik bij de douane. Helaas kon dat maar tot mijn veertigste. Daarom ben ik in 1978 fulltime als sportentertainer gaan werken in Salou in Spanje. Na een jaar ging ik terug naar Nederland en kon terecht als trainer in het krachthonk van Du Prie.”

Tweede bij Mr. Noord-Hollandverkiezing

“Tussendoor verdiepte ik me meer en meer in krachttraining en volgde diverse workshops. Tijdens mijn eerste bodybuilding- wedstrijd in 1981 – de Mr. Noord-Holland-contest- eindigde ik als tweede in mijn klasse. Tot 1997 heb ik aan nog aan 18 wedstrijden ‘natural bodybuilding’ mee gedaan. Sinds 2010 ben ik met pensioen, maar nog steeds sport ik vijf keer per week, vooral krachttraining.”

Vooral kip en vis

Theo Struijk is ook edelfigurant. Hier met Eva van de Wijdeven in Celblok H.

“Ook mijn voeding pas ik aan op mijn training: ik eet veel koolhydraten en eiwitten. Ik haal mijn eiwitten vooral uit kip en vis. Ik ben een rijk mens omdat ik gezond ben, maar ook fit en vitaal. Daardoor ben ik nog steeds in staat allerlei evenementen hier in de omgeving te organiseren en figureer ik regelmatig in films, tv-series en commercials. Dat heb ik allemaal te danken aan jaren krachttraining, een gezonde leefstijl en de goede genen die ik van mijn ouders kreeg.”

Jammer dat ouderen geen krachttraining doen met dumbells

“Daarom vind ik het zo jammer dat ik nooit ouderen in het krachthonk van fitnesscentra zie die trainen met dumbells en halters. Vijftig plussers gaan wel naar de sportschool maar doen daar voornamelijk cardiotraining op fitnesstoestellen. Uit onderzoeken van sportarts Frank Bettina en de Van Geffen Hogeschool uit Los Angeles blijkt dat juist krachttraining ontzettend veel voor ouderen kan betekenen. Ik hoop dat ik dit nog eens bij een of ander tv-programma mag uiteenzetten en promoten.…”