Nordic Walking heeft een beetje een suf imago; het is immers vooral voor bejaarden? Niets is minder waar! Naast dat het goed is voor je houding en je vrijwel alle spieren gebruikt ben je vaker in de natuur, ontdekte Marlies Mielekamp.

Al langer was ik op zoek naar een sport die me net wat meer bracht dan simpel wandelen. Juist daarom trof me het betaalde Facebookbericht over een proefles Nordic Walking. Omdat mijn man wegens schouderklachten niet meer kon golfen, ging hij ook mee naar de proefles. In stevige pas met geleende stokken lopend door het bos, merkten we beiden dat deze tak van sport ons lag. We schreven ons dan ook in voor een cursus van zes keer.

Heerlijk in de natuur

Toen we een kennis vertelden dat we een cursus Nordic Walking volgden, schamperde hij: ‘Nu zijn jullie echt bejaard!’ Terwijl de sport pertinent niet begonnen is met het oog op bejaarden. Het ontstond in 1997 in Finland om langlaufers de gelegenheid te geven ook in de zomer te trainen. Door de armen goed te gebruiken tijdens het wandelen, worden vrijwel alle spieren van het lichaam getraind en verbruik je gemiddeld 20 procent meer energie dan bij een stevige, normale wandeling. Daarnaast is het blessurerisico laag en kom je vaker in de buitenlucht omdat je heerlijk in de natuur wandelt. In Nijmegen waar wij wonen is dat vaak in de bossen, zijn we in Zeeland dan maken we lange strandwandelingen met onze ‘poles’ (de Nordic Walkingstokken).

In Zeeland wandelen met de poles langs het strand.

Nordic walking verbetert rug-, nek- en schouderklachten

Die stokken bieden steun en stabiliteit en verminderen belasting op knieën, heupen, enkels en wervelkolom. Onderzoek van de Polytechnische Faculteit van Gezondheidszorg in Helsinki uit 1999 bevestigt het positieve effect van Nordic Walking op rug-, schouder en nekspieren. Daarvoor werden mensen getest die veel achter de computer zaten en daardoor nek-, rug-, en schouderklachten hadden. Na twaalf weken regelmatig oefenen met de stokken waren de pijnklachten bij vrijwel iedereen verbeterd, ook bleek de ruggengraat beweeglijker. Dat merkte mijn man ook: zijn schouderklachten zijn beduidend minder geworden. Ikzelf merk dat ik rechter en sneller loop door Nordic Walking.

Eerst een cursus Nordic Walking volgen

Inmiddels hebben we beiden goede stokken aangeschaft. Omdat we het een fijne sport vinden, hebben we ons aangesloten bij een groep die elke donderdagochtend ongeveer anderhalf uur wandelt. Dat begint met rekken en strekken onder leiding van de wandelbegeleider(s) en eindigt met stretchen en samen gezellig koffie drinken.

Volg eerst een cursus Nordic Walking bij een instructeur.

De nieuwe sociale contacten die we zo kregen, doen ons goed. Maar ook het met zijn tweeën langere afstanden met de poles lopen is fijn. Als we mensen tegenkomen die ook met stokken lopen, kijk ik altijd naar hun techniek. Vaak is die niet om over naar huis te schrijven. Ik zou dan ook iedereen aanraden eerst een cursus bij een bevoegd instructeur te volgen.

Meer lezen over in beweging blijven

Marlies Mielekamp schreef eerder over hoe we ook na de vijftig fit kunnen blijven. Zelf gaf ze lang Pilates-les. Maar ze deed ook aan krachttraining voor ouderen. Geen wonder dat ze het initiatief nam voor een serie op deze website om in beweging te blijven. Meer lezen daarover? Klik dan hier.

Openingsfoto: Marlies Mielekamp en haar man (links) in hun groep van enthousiaste Nordic Walkers… Eigen fotos.