Hoe graag Amsterdam ook het toerisme wil spreiden, de aantrekkingskracht van de binnenstad blijft onverminderd. Wie de drukte en de hoge prijzen wil ontlopen, zou voor zijn weekeindje weg naar de hoofdstad kunnen overwegen het zuidelijker gelegen Amstelveen als uitvalsbasis te kiezen. Met tramlijn 5 en bus 300 is er een behoorlijke openbaar vervoersverbinding en bovendien biedt de Amstelveen zelf ook genoeg vertier met een groot winkelcentrum, het Cobra Museum en museum Jan van der Togt.  En niet te vergeten: in alle seizoenen kun je de stadse drukte even ontvluchten in het nabijgelegen Amsterdamse Bos. Kees Rooze liep naar de rand van het bos en maakte tijdens een wandeling mooie foto’s langs het water bij De Poel bij Amstelveen.

Natuurplas De Poel aan de grens met Amsterdam.

Amstelveen dankzij De Poel

Het is tijd voor een herwaardering van Amstelveen, dat ooit als gemeente Nieuwer Amstel eeuwenlang moest opboksen tegen de oprukkende hoofdstad. In ruim honderd jaar eiste de hoofdstad het leeuwendeel op voor de bouw van o.a. het Concertgebouw en het Rijksmuseum. En Amsterdam rukte nog verder zuidelijk op. In de crisisjaren werd daar naast woningbouw het Amsterdamse Bos gevormd. Tot aan de plas, waaraan Amstel-véén zijn naam dankt. Hier werd in de 19de eeuw immers veen als brandstof afgegraven.

De St. Urbanus in Bovenkerk steekt fier boven de bomen uit.

Jaloers op ‘Peerless’ fiets

In mijn jeugd ontging mij het bestaan van De Poel grotendeels. Ik had ook niet zoveel met natuurschoon en dus niet met De Poel. De plas lag te ver van ons huis in Amsterdam. Op een grijze zondag ben ik er een keer met mijn vriendje Jan naartoe gefietst. Hij had net een mooie blauwe ‘Peerless’ fiets gekregen en daarop moest natuurlijk worden gereden. Een beetje jaloers was ik wel, want Jans fiets had zelfs werkende verlichting!

Pardoes het water in

Op zijn mooie nieuwe tweewieler vertoonde Jan zijn fietskunst langs de Ringvaart, niet zo ver van De Poel. Op een of andere manier verloor hij op de betonnen strook langs de weg de macht over het stuur. En reed pardoes het water van in. Zonder veel moeite kon hij weer op de kant klauteren maar zijn zondagse pak was wel drijfnat. Ook dat vond hij niet zo erg, hoewel zijn ouders daarover waarschijnlijk anders zouden denken. Wat wel erg was dat er water in zijn mooie glimmende chromen koplamp was gedropen.

Alle seizoenen zijn mooi in zo’n Hollands landschap.

In ondergoed onder viaduct

We keerden om richting huis en beseften ons toen, dat Jan niet zo bij zijn ouders kon aankomen. Zijn kleren moesten drogen maar liever niet aan de kant van de openbare weg. Daar stond Jan, in zijn ondergoed, onder een viaduct. Bij nader inzien, na een half uur wachten, gaven we de hoop op dat zijn kleding op tijd droog zou zijn. In zijn natte pak moest hij uiteindelijk zijn ouders het verhaal opdissen. De geschiedenis vertelt niet of hij straf heeft gekregen maar de ouders van Jan, zoon van de melkboer, waren streng.

Genieten van uitzicht bij De Poel

Inmiddels heb ik meer oog voor natuurschoon gekregen, constateer ik als ik samen met mijn vrouw uitwaai tijdens een wandeling langs De Poel. Nu ik me niet meer blind staar op een chromen koplamp, geniet ik van de prachtige uitzichten. En kan ik iedereen aanraden hier eens een wandeling te maken. Zeker als bomen en struiken bloeien is een bezoek aan de aangrenzende Japanse bloesemtuin de moeite waard.

Ontsnappen aan de hectiek van het nabijgelegen Amsterdam

Met zijn fotocamera legt Kees Rooze regelmatig de mooiste plekjes in Nederland en omgeving vast. Geniet van zijn avonden, een laatste blik op het strand, de aankomende herfst en heeft u ook oog voor prachtig vormgegeven straatlantaarns die nu weer eerder branden?