Een aanplakbiljet op de deur van een Zutphense winkel brengt ons op het idee deze zondag na Sinterklaas deel te nemen aan de midwinterwandeling in het nabijgelegen Brummen. De negende keer maar voor ons de eerste, ook dat we midwinterhoornblazers in het ‘echt’ zullen horen. Tussen de verwachte buien door schijnt een schraal zonnetje boven deze decemberwandeling. Een onverwacht extraatje bij de geplande winterevenementen de komende weken.

Midwintermodderwandeling

Het is 11 graden, dus ik hoef mijn handen niet diep in mijn zakken te stoppen. De buien hebben vanochtend wel gezorgd dat het meer een midwintermodderwandeling gaat worden. Naar keuze 5, 10 of 15 kilometer lang. Wij kiezen de middelste afstand die ons over het landgoed Engelenburg en  Leusveld voert. Overigens ook de moeite waard in de andere 3 seizoenen.

Prachtig wandelen over de landgoederen Engelenburg en Leusveld.

Glühwein, koffie of warme chocolademelk

Dat we het eerste rustpunt naderen, wordt al snel duidelijk doordat we zware trompetachtige tonen horen. Dat moet een midwinterhoorn zijn! Een kleine partytent staat opgesteld naast een boerenstal, waar we onder het genot van koffie, warme chocolademelk of glühwein naar het midwinterhoornblazen kunnen luisteren. Jammer genoeg is het kennelijk net tijd voor een pauze als wij aankomen.

Mannen- en vrouwenblazers

Gelukkig tref ik twee leden van de Veluwse Midwinterhoornblazers uit Epe die wel even willen poseren met hun houten midwinterhoorn. Nooit geweten dat vrouwen ook aan midwinterhoornblazen deden maar het ensemble uit Epe telt 11 vrouwen onder de 33 leden, vertellen ze. “En de jongste is een meisje van 10”, aldus de in klederdracht gehulde Veluwse. En meteen laat ze haar kartonnen bekertje staan om samen met haar collega midwinterhoornblazen het mysterieuze maar sfeervolle sonore geluid te laten horen.

Sfeervol sonoor geluid van de midwinterhoorn.

Midwinterhoornblazen tot Driekoningen

Voorlopig zit het dus wel goed met de traditie van het midwinterhoornblazen dat begint 4 weken voor kerstmis begint en duurt tot 6 januari, Driekoningen. Het is voornamelijk in de Achterhoek, Twente en het Duitse grensgebied te beluisteren. Wij vervolgen onze midwinterwandeling en luisteren bij de laatste pleisterplaats niet alleen naar de grijs bebaarde en in zwart geklede hoornblazers maar ook naar een jongere generatie muzikanten die de welbekenden inuttngelstalige kerstliedjes bij een houtvuur te berde brengen. Een goed begin van een hopelijk heerlijke kersttijd.

Jammer, dat we nog verder moesten wandelen…

Meer midwinterwandelingen

Op veel plekken in Oost-Nederland worden midwinterhoornwandelingen gehouden. Volgende week zondag 22 december is er de Grote Twentse Midwinterwandeling in Denekamp. Start is van 10.00-13.30 u en de deelname is gratis.

Zo gezellig was het vorig jaar in Deventer op het Dickensfestijn. Foto: Kees Rooze©

Wilt u dit weekeinde al kerstsfeer in Nederland opsnuiven? Dat kan; in Deventer zal het vandaag en morgen  tussen 11.00-17.00 u. weer druk zijn door het Dickensfestijn, dat steeds meer bezoekers trekt. Het naburige Zutphen heeft zich hetzelfde weekeinde omgetoverd in een kerstsprookje. In Dordrecht wordt tot en morgen ook weer de veelgeroemde kerstmarkt gehouden. Maar u kunt natuurlijk ook verder naar het zuiden het Limburgse Valkenburg en Maastricht opzoeken. Daar duren de kerstmarkten nog tot 31 december (Maastricht) en 5 januari 2020 (Valkenburg)!

Kom alvast in de stemming met eerdere verhalen op Meerdanvijftig.nl over de kersttijd’. Lees ook Kerstmarkt voor warm gevoel in december, Magisch Maastricht, Elk jaar op kerstavond ontroert mijn maria, de speciale kerstfeuilleton van Wiette van Klingeren en Vrolijk Versierd Kerstfeest van Kees Rooze.