Het weer zorgt voor een prachtig wolkendek als achtergrond voor de een-, twee en driemasters  in de haven. Alsof we zelf onderdeel uitmaken van een schilderij van een onbekende Hollandse meester. Jammer, dat het een stuk koeler is dan de afgelopen dagen. Maar eigenlijk past dit weer beter bij Sail Den Helder dan een strakblauwe hemel.

Sail Den Helder: Hollands en authentiek

Sail Den Helder

Het schip waarmee De Ruyter naar Chatham voer om de beroemde slag te winnen, was niet veel groter.

Bladerend in de krant zag ik een aankondiging van Sail Den Helder. En met de leuke herinneringen aan Sail Amsterdam was het idee voor een dagje naar de kop van Noord-Holland gauw geboren. Uiteindelijk wordt ook dit evenement net als in Amsterdam maar 1x in de 5 jaar georganiseerd. Verschillen zijn er ook. Amsterdam heeft een groter, internationaler karakter. Maar eerlijk gezegd, vind ik het Hollandse van Den Helder wel zo leuk. En niet te vergeten: het idee dat de zee letterlijk om de hoek van de haven is, maakt het authentieker.

Genieten, ook al weet je dat het anders kan op zee

Schipper Ben Bos relaxt achter het stuur van de Iris.

In ieder geval voelt het heerlijk voor een landrot om de wind in het gezicht te voelen op de Iris uit Rotterdam. Ervaar je toch even de natuur en de vrijheid van het zeemansleven. Ook al realiseren de passagiers op deze rondvaart wel dat het anders kan zijn op zee. Nu klotsen de golven gemoedelijk onder de bodem van de Iris, een haringlogger uit 1916 en is de temperatuur in de luwte van de stuurhut nog aangenaam.

Bewondering voor deze meerdanvijftigers

Ik voel een vleugje jaloezie bij het horen van het verhaal dat schipper Ben Bos vertelt over de Iris. Sinds 2001 woont hij samen met zijn Marianne op het schip dat werd geboren als Pallas en als Geesje van Urk in hun bezit kwam. Sowieso voel ik altijd een lichte bewondering voor meerdanvijftigers die hun leven een drastische wending hebben gegeven. Nu is de Iris in Den Helder, maar Stellendam in Zeeland en Boulogne sur Mer liggen in het verschiet, vertelt Ben Bos. Doen ze mee met een zeilrace of cruisen met gezelschap naar Schotland.

Terug naar Den Helder

Met een sigaar in zijn mond praat hij relaxt over de schepen waar we langs varen (hij kent ze allemaal). Even later laveert hij even onverstoorbaar over de drukke waterweg bij de haven. De mogelijkheid om met hem mee te varen  speelt door mijn gedachten, net zoals een oud voornemen om een keer een zeilcursus te volgen. Ook als we even later langs de diverse schepen bij Willemsoord lopen. Maar het idee om nog een keer naar Den Helder terug te gaan en het reddingsmuseum Dorus Rijkers te bezoeken is, denk ik, kansrijker….

Sail Den Helder valt samen met de populaire jaarlijkse Marinedagen in Den Helder en duurt nog tot en met morgen, 25 juni.