Gert Nonnekes traint met zijn vrouw Betty en jongste zoon Elmer voor de 20 kilometer Dam-tot-Damloop in september. Zij steunen daarmee het werk van Pink Ribbon voor vrouwen met borstkanker. Daarom doen ze nu maandelijks een paar wandeltochten, variërend tussen de 10 en 20 kilometer. Afgelopen weekeinde deden ze mee aan ‘Rondje Ka’, een wandeling van 15 km rondom het Braassemermeer.

Rondje Ka

Rondom Amsterdam kun je in het weekend tientallen wandelingen maken. De een georganiseerd door een wandelvereniging, de ander met routebordjes of -beschrijvingen. Afstanden tussen de 5 en 40 of soms 50 km. Via internet en wandelapps zijn er veel wandelroutes te vinden. Het moest toch een keertje een wat langere tocht worden. Dus hebben we gekozen voor een speciaal uitgezette wandeltocht rondom het Braassemermeer: Rondje Ka. Ook deze is voor een goed doel. Het grootste gedeelte van het inschrijfgeld gaat naar een stichting voor demente ouderen. Het mes snijd aan twee kanten zullen we maar zeggen.

Wat een mooi rondje trouwens! Gewoon het water aan onze linkerhand houden. Dan heb je geen routebeschrijving meer nodig. Even smokkelen of een stukje afsnijden is er niet bij. Dan wordt het zwemmen. Kortom: het rondje kan niet missen, maar die hindernissen… pffff, dat was wel even een dingetje voor iemand met een heup die niet wil meewerken.

Meer dan alleen wandelen

We hebben afgesproken dat we de wandelingen in ons eigen tempo doen. Betty en Elmer gaan iets sneller en wachten dan af en toe even op me. Al met al loop ik dus een beetje alleen. Geen punt hoor! Ik heb maar één doel: de 20 km van de Dam-tot-Damloop. Maar met zo’n georganiseerde wandeling als rond het Braassemermeer wandel je niet alleen. Er zijn veel mensen die me inhalen, gedag zeggen of me aanspreken: “Gaat het wel meneer?”, “Heeft u zich bezeerd onderweg?”, “Kan ik u helpen?” En aan het einde applaus voor het halen van de finish.

Onderweg worden we voorzien van allerlei streekproducten: kersen, komkommer, kwark met aardbeien maar ook watermeloen. En gerookte zalm met zelfs een wijntje erbij, heerlijke kaas en tegen het einde een vers bolletje ijs. Bij de finish een broodje beenham. Zo’n dag is net een beetje meer dan alleen wandelen!

Verwend met streekproducten als blokje kaas….
of kwark met aardbeien.

Hordenlopen rond het Braassemermeer

De wandeling ging over verharde wegen, door weilanden en over graspaden. Twee keer met een pontje over. Een mooie route. Maar eventjes over die weilanden: die waren van elkaar gescheiden door hekken. Je begrijpt het vast al. Daar moest je overheen klimmen. Dat is op het eerste gezicht niet moeilijk. De hekken zijn net ladders: naar boven klimmen, benen er overheen en weer naar beneden stappen. Jaja, en dat met mijn versleten heup… Nou, echt niet! Hilarische taferelen. Hoe ga ik er nu weer overheen. Gelukkig waren Betty, Elmer er om te helpen, al dan niet gesteund door medelopers. Het was ook in dat opzicht meer dan alleen wandelen: het was hindernislopen. Maar het is me gelukt om 15 kilometer te voltooien.

Prachtig uitzicht over het Braassemermeer
Nederlands landschap verveelt nooit.

Rondje Ka zelf lopen?

Een aanrader deze wandeling; het rondje Ka. Maar let op; tijdens deze wandeling ga je twee keer met een pontje. Die pontjes varen maar van 8.00 tot 18.00 u. en in het weekeinde van 10.00-17.00 u. Onderweg zijn er horecavoorzieningen. Koffie, een drankje of iets te eten en natuurlijk dat ijsje. Maar als je van alles meeneemt is picknicken ook ruimschoots mogelijk.

Meer lezen over wandelingen

Eerder nam Gert ons al mee op een wandeling door het mooie historische dorp Sloten maar ook naar het historisch beladen Westerbork. Wandelen in het donker deed hij ook tijdens de Midzomernachtloop. Nederland verder te voet verkennen? Vorig jaar beleefden we de lente bij de Veluwse Renderklippen. We beproefden het Liefdespad bij Ruurlo. Grensoverschrijdend wandelen deden we bij de Vaalserberg. En we genoten van het bijzondere landschap van de Wouwse Plantage. Kees Rooze trad in het voetspoor van de oermens bij de Pietersberg.

Foto’s: ©Gert, Betty en Elmer Nonnekes.