Er liggen heel wat voetstappen van Stella Ruisch bij de Posbank aan het randje van de Gelderse Veluwe. Van kleine tot grote. Want van kinds af aan was het een bestemming voor een dagje uit. En de heide bloeit nog volop, schrijft Natuurmonumenten, die tips geeft voor de tien mooiste heidewandelingen. En daar horen de heuvels van de Posbank natuurlijk bij!

Mooiste uitzicht van Nederland

Als kind dacht ik altijd dat de bestemming de PosTbank heette. Nooit geweten dat het gebied in de volksmond vernoemd is naar het monument dat er is in 1921  opgericht voor de tweede voorzitter van de ANWB, de heer G.A. Pos. En ja, dat is een bank van waar je een prachtig uitzicht hebt. Sommigen vinden het zelfs het mooiste uitzicht van Nederland. Maar dat lijkt me een kwestie van smaak.

De échte Posbank is een monument. Foto: Apdency/Wikipedia

Groene specht

Mooi is het zeker. Net als de heide deze vrijdag, nog net in vakantietijd.  Maar de wandelroute die we bij het bezoekerscentrum hebben uitgezocht van 8 kilometer is opvallend rustig. We hebben nog maar een luttele honderd meter gelopen op het Herikhuizerveld (zoals de Posbank officieel heet) of ik word als vogeltjeskijker op mijn wenken bediend. Boven ons hoofd klinkt het onmiskenbare toktoktok van een specht. Niet de kleine of de grote bonte maar de groene!

Weg kwijt

En dan heb ik nog geen struikje heide van dichtbij gezien. De lichte bewolking geeft de bomen bij de Posbank een sprookjes (of spookachtige?) verschijning. We kruizen een pad waar mountainbikers graag gebruik van maken en voor ons strekt de paarse heide zich voor ons uit. Gemakkelijk wandelen is het niet over het rulle zand maar de vergezichten geven een goed excuus om regelmatig stil te staan. De route is met pijlen aangegeven maar toch raken we even de weg kwijt. Te veel naar links gekeken en rechts een bordje overgeslagen…

sprookjesboom.

Bijna uitzicht bij Posbank mis gelopen

We mopperen veel over het verslavend gebruik van smartphones maar op zo’n moment is het toch handig om via Google maps de richting en de route die ook online staat weer terug te vinden. Maar goed ook, want anders hadden we dus het mooiste uitzicht van Nederland bij de Posbank mis gelopen!

Het doet me denken aan de laatste keer dat we hier met mijn vader bij de Posbank waren en we verdwaalden, zodat we een uur langer over de eenvoudige route deden. Tja, die heuvels en de zandpaadjes lijken op elkaar….Goedmoedige bijna 80-jarige en vermoeide opa weigerde nadien nog één keer onder mijn bezielende leiding een wandeling te maken.

Uitzicht bij de Posbank.

Heerlijke stilte

De zon breekt door de bewolking en zorgt voor een drukkende warmte, waaronder niet alleen wij omhoog en naar beneden zwoegen. Een naaktslak steekt langzaam over en mestkevers zoeken krabbelend hun weg. De sprinkhaan heeft er minder last van en landt met een grote sprong precies voor onze voeten.

Wat een heerlijke stilte, waarin we achter elkaar en met onze eigen gedachten onze ogen de kost geven. Jammer genoeg zijn de 8 kilometer eerder voorbij dan we verwachten. Niet alleen voor ons gevoel maar ook in werkelijkheid is het rondje Posbank een stukje korter dan de opgegeven kilometers. Maar ook mooier dan in mijn herinnering!

Meer lezen over wandelen

Even verderop maakte Stella Ruisch eerder óók een mooie wandeling in het voorjaar bij Renderklippen. Gert Nonnekes maakte een aantal georganiseerde wandelingen, zoals bij het Braassemermeer maar ook zogenaamde urban walks in Utrecht, Haarlem en de Hofstad. Dat inspireerde Stella Ruisch weer om mee te doen aan een wandeling in IJmuiden. Meer lezen over wandelen? Klik dan hier.

Foto’s: ©Stella Ruisch