Er wordt minder voedsel verspild in Nederland, toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Deze week duikt Stella Ruisch de keuken in om de courgettes van haar dochter op te maken. Gelukkig is courgette een heerlijke, veelzijdige groente!

Dankbare oogst

Terwijl aan het uitgeputte tomatenplantje op mijn terras nu de laatste exemplaren verschijnen, woekeren de courgetteplanten zo’n beetje door de tuin van mijn dochter en schoonzoon. Dat resulteert in een dankbare oogst. In de familieapp worden ze trots getoond en krijgen we ze gul aangeboden.

Naast de overheerlijke courgettesoep die ik kant en klaar krijg aangeleverd, heb ik nu ook twee pracht exemplaren. De eerste eet ik gefruit  als groente, eenvoudig met knoflook en rozemarijn, volgens het recept in de Groentebijbel van Mari Maris. Van haar heb ik ook de tip ter harte genomen om de schijven eerst tien minuten met peper en zout tussen twee snijplanken te leggen, zodat het vocht eruit trekt.

Gewoon al heerlijk

Maar wat ga ik een paar dagen later doen met het tweede exemplaar? Gelukkig zijn er genoeg recepten voor courgette, echt een veelzijdige groente! Ik besluit er een koolhydraatarme maaltijd van te maken. Dat komt goed uit, omdat ik net ‘gezondigd’ heb. Onder andere met een appeltaart van de appels die de kinderopvang van mijn dochter niet meer aan de kleintjes wilde geven.

Een échte aanrader deze ‘courgetti’ met een stukje zalm. Voor het idee eten we er nog wat broccoli bij. Hoeven we onze vandaag geen zorgen te maken of we wel genoeg groente eten!

courgetti.

Courgetti met zalm (en dillesaus)

Nodig (voor 2 personen):

  • Een stevige courgette,
  • Een mandoline of een spiraalsnijder,
  • Olijfolie,
  • Peper, zout,
  • 2 à 3 ons zalm,
  • (Eventueel met een gemakkelijke dillesaus):
  • Mayonaise,
  • Visfond of bouillon
  • Dille

Bereiding:

Was de courgette en haal eventuele beschadigde stukjes weg maar laat de schil intact. Maak met een spiraalsnijder of mandoline lange slierten, bestrooi ze met peper en zout en laat ze minimaal 10 minuten uitlekken. Fruit (of wok) de slierten daarna snel in wat olijfolie.

Bak of grill in een andere pan het stuk of de stukjes zalm. Ik geef er een eenvoudige dillesaus bij, die ik naar smaak maak met mayonaise en een paar eetlepels ingekookte fond of visbouillon, totdat de mayonaise vloeibaar is maar nog stevig. Daarna verse of gedroogde dille erbij en witte peper.

Leg de courgetti op twee borden en drapeer de zalm erboven op. Drapeer de saus er omheen en voilà: dat ziet er zeer smakelijk uit!

Meer sjieke kliekjes

Veel tuinen veranderen in moestuinen, schreef Stella Ruisch al eerder. En dat werpt heerlijke vruchten af. Zo zijn aalbessen ook populair. Stella Ruisch maakte er bij de vorige verkiezingen een heerlijk toetje van. En natuurlijk zijn er ook kruiden die je zo handig uit eigen tuin kan halen. Meer ideeën voor recepten krijgen? Klik dan hier.