Dat fietsen deze zomer zo’n vlucht zal nemen, dat wisten Kees Rooze en zijn vrouw niet toen ze vorig jaar besloten om een meerdaagse lange afstandsroute te fietsen van Vlissingen naar Venlo. Ze konden nog zonder reserveren op een terras gaan zitten en uit eten gaan, kon een jaar geleden spontaan. Maar wie zijn fietsvakantie nu zorgvuldig plant, kan net zo genieten als zij een jaar geleden.

Oefening brandweer in Groede

Voordat we ons naar de beoogde startplaats Vlissingen begeven, kamperen we eerst in Groede. Kunnen we nog even van het Zeeuwse strand genieten. En daar hoort ook een goed glas bier bij van het restaurant en brouwerij ‘De Drie Koningen’. Op het terras zitten twee mannen met gele hesjes met het opschrift ‘brandweer’, prominent bij de ingang van het restaurant. Om geen vergissing te laten bestaan over hun doel stond bij hun tafel een driehoekig bord op de rijweg met de woorden ‘oefening brandweer’. Na het drankje, gaan we even naar de camping om terug te komen voor het diner. De stoere mannen zitten er nog steeds achter hun glaasje fris. Om half tien is het eindelijk einde oefening. Een van de mannen pakt het driehoekige bord van de straat en probeert het in te klappen. Een tweede stoere brandweerman moet er aan te pas komen, want het bord werkt niet mee. Het publiek ervaart de slapstick als het hem ook niet lukt. Onder het gelach van de gasten druipen de mannen van ellende met het bord af.

Slapen op de Bibelebontse berg

’s Nachts in mijn tent vergaat me het lachen, want een van de banen in mijn dure luchtmatras begeeft het en op een Bibelebontse berg is het slecht slapen. Gelukkig brengt Pim van de kampeerwinkel in Haarlem uitkomst. Via een online bestelling wacht de volgende dag een nieuw luchtbed op me bij de volgende kampeerplaats.

Op de boot van Breskens naar Vlissingen raken we in gesprek met twee fietsers uit Gent, de Belgische stad waaraan we ook mooie herinneringen bewaren. De man in een gymbroekje op een ouderwetse racefiets, de vrouw op een e-bike met alle bagage. De afstand die ze op een dag vanaf hun woonplaats hadden afgelegd, wekt bewondering. Vooral ook omdat ik zelf er niet aan moet denken om die kilometers zonder fietsbroek af te leggen.

Nooit geweten dat Westerschelde landingsplaats is geweest.

LF13 begint bij kwade dame

De eerste pleisterplaats  op de route van Vlissingen naar Venlo bevindt zich in Kwadendamme. Kwade dame, zoals sommigen zeggen en wij ook voor de grap. Het ligt 10 kilometer van het sfeervolle Goes, waar mijn familie geworteld is. We besluiten er te eten in een vroegere bioscoop. Ook al betekent het dat we ook weer 10 kilometer moeten terug fietsen. De camping in Kwadendamme kent gastvrije beheerders. Op zaterdagmorgen is het de gewoonte dat de eigenares met een schaal Zeeuwse bolussen langs de gasten gaat. Bij de koffie super lekker en lekker kleverig. We maken vanuit Kwadendamme een fietstocht naar de Westerschelde. Nooit geweten dat hier in 1944 op Walcheren ook geallieerden zijn geland om vandaar uit de Duitsers definitief te verdrijven.

Richting processierupsen

De LF13 voert ons dwars door Brabant, dat op het moment van onze tocht vooral in het nieuws is door de processierups. Na een korte aarzeling besluiten we toch onze route van Vlissingen naar Venlo te vervolgen . We fietsen met mooi weer langs de Westerschelde en zien in de verte de zeehonden in het zonnetje uitrusten op de zandbanken. Het licht is prachtig en er is onder het fietsen genoeg te zien. Schepen varen af en aan naar Antwerpen en zelfs de fabrieken aan de overkant lijken in het landschap te passen. Na 50 kilometer komen we aan in Hoogerheide. De campingeigenaar heeft goed nieuws: de processierupsen zijn net uit de eiken bij de camping gezogen. Ook al zegt hij laconiek: “Ach en anders heb je een paar dagen jeuk.”

Morgen deel 2: Door grensgebied van België naar camping met een onzichtbare beheerder

Lees ook andere fietsavonturen van Kees Rooze:

.