MIJN LEVEN WORDT IN -NANO- DEELTJES VERPEST

Het is omdat ik weet dat ze het bij de RIVM goed bedoelen. Anders zou ik ze verdenken van onrust zaaien. Afgelopen vrijdag; vlak voor de eerste dag van de volgende versoepelingen, keek ik niets vermoedend naar het 8 uur-journaal. ‘Nederlanders krijgen te veel pfasdeeltjes binnen,’ was de openingszin van de nieuwslezer. Néé, hè, was onze eerste reactie. ‘Nu het einde van de covid-pandemie in zicht is, moeten we weer bang zijn voor de volgende bedreiging van onze gezondheid.’

Te veel pfas in drinkwater

Eerst was er een poging gedaan om onze zomerse vrolijkheid te dempen met de boodschap dat er in het najaar mogelijk een vierde golf met covid-besmettingen op ons wacht. Een bericht dat redelijk snel uit de nieuwskolommen verdween. Probeert de RIVM ons nu waakzaam te houden via pfas-deeltjes? Want wat is het gevolg van te veel pfas in het drinkwater? Verminderde weerstand….dus ook tegen covid!

En E171 beschadigt ons DNA

Mijn opgewektheid stond nog een knauw te wachten. “Mam, wat zal ik doen?”, belde in hetzelfde weekeinde mijn jongste dochter die in coronatijd een bak- en bonbon-hobby heeft ontwikkeld en daarvoor kleurstoffen in alle tinten van de regenboog in huis heeft gehaald. “Allemaal E-merken, dus goedgekeurd voor onze gezondheid”, zei ze nog ter geruststelling. Maar nu is het juist een E-nummer wat haar zorgen baart. E171 staat op het punt om verboden te worden door de EU. Het is namelijk niet zeker of het ons DNA kan beschadigen en dat zou kunnen betekenen dat het kankerverwekkend is, luidt de conclusie  naar herhaaldelijke onderzoeken van de EFSA afgelopen mei.  “Moet ik nu al mijn gouden en witte bakspullen weggooien?”, vraag dochterlief zich af.

Bakspullen waarin E171 in is verwerkt.

Titaandioxide geeft glans en maakt tandpasta wit

E171, beter bekend als titaandioxide, zit in nog veel meer producten dan alleen haar bakspullen, kom ik al zoekend op internet tegen. Het wordt vooral gebruikt om iets er wit te laten uitzien, staat er op de website van het Voedingscentrum te lezen. Het zit dus ook als CI 77891 in mijn witter dan wit poetsende tandpasta, ontdek ik. Maar daarnaast kan het ook in medicijnen voorkomen, in witte (zonnebrand)-crèmes. En “in witte bruidstaarten,” vult mijn oudste dochter aan. Ik weet niet waarom ze daar nu meteen aan denkt. “Dan maar een rode taart, als je zus ooit gaat trouwen” zeg ik half serieus.

Aluminiumfolie ook een bedreiging voor onze gezondheid

Niets vermoedend heb ik zo jarenlang wit marsepein gegeten, aan witte roomijsjes gelikt en hagelwitte tabletjes tegen hoofdpijn geslikt.  Zonder nadenken  gebruik ik ook aluminium schalen en dek ik etenswaar af met aluminiumfolie. Totdat ik vorige week in het artikel van Karin de Lange met afvaltips las dat ik daardoor óók aluminiumdeeltjes in mijn lichaam kan krijgen. Nóg een bedreiging voor de gezondheid. Terwijl ik het toch had kunnen weten. Want die aluminium pan – een erfenis van mijn schoonmoeder- heb ik al eerder linea recta in de kliko gegooid. Waarin ook die pan met anti-aanbak-laag gemaakt van pfas, inmiddels is beland.

Er ontsnapt mij een diepe zucht. Het leven blijft ook zonder covid gevaarlijk. Je kan er dood aan gaan. In de tussentijd maar genieten. Ik nestel me met een boek in de zonovergoten tuin. Onder de parasol, want die zonnestralen ….tja.

Meer verontrustend nieuws

Gelukkig liep het met een sisser af: vorig jaar zouden er vervuilde stoffen in onze paracetamol terecht zijn gekomen. Nu is daarvoor in de plaats dus mogelijk E171 gekomen. ‘Misschien helpt CBD-olie wel’, adviseerde de nagelstyliste Stella Ruisch. Oppassen geblazen met deze ‘onschuldige bewerking’ van cannabis. Hetzelfde geldt voor rode gist rijstpillen die worden gepromoot als ‘natuurlijk’ alternatief voor cholesterolremmers, waarschuwt Marlies Mielekamp. En ze schreef ook over Vitamine B-12 waaraan ook gevaren kleven. Wie er baat bij wil hebben, doet dat onder begeleiding van een arts,.