Tot zondag 6 juni staan de dagen wat betreft Milieu Centraal  in het teken van een leven zonder afval. De door de overheid opgerichte stichting geeft elke dag een tip hoe je afval kan besparen. Karin de Lange draagt het milieu een warm hart toe en heeft zo haar eigen tips om afval te besparen. Haar ervaring en die van andere Meerdanvijftigers deelt ze graag met de lezers. Een goede reden om die afvalemmer niet meer vol te proppen. Al is het maar voor deze ene week.

1. Koop onverpakte groente en fruit op de markt

Een week helemaal geen plastic in huishalen bij je boodschappen is ondoenlijk, zo lang de industrie niet meewerkt. Alleen al boodschappen doen bij de super levert veel plastic op. Veel groenten zijn voorverpakt in plastic. Drank komt in plastic flessen. Brood komt in plastic. Huishoud- en schoonmaakmiddelen zitten in plastic. Shampoo, douchegel, tandpasta en tandenborstels zijn plastic.

Koop eens op de markt onverpakte groente. Veel wordt er gelukkig nog in papieren zakken gedaan. Of als het in je omgeving kan, koop bij de boer. sommigen hebben zich zelfs verenigd zoals in Zuid-Holland. Gebruikt de marktkraam toch nog kleine plastid tasjes of zakken? Dan kun je dat beleefd weigeren door je eigen herbruikbare zakjes (bij de meeste supermarkten te krijgen) en boodschappentassen mee te nemen. Verpakte groenten van de supermarkt bewaar ik ook in de herbruikbare zakjes.

Groenten blijven langer goed in herbruikbare zakjes.

2. Koop het in papier of bak je eigen brood

Bij de bakker kun je vaak kiezen voor plastic of papier. Als je het brood toch meteen opmaakt, bijvoorbeeld bij de lunch, hoeft het echt niet in plastic verpakt te worden. Trouwens, ook in papier blijft je brood in de vriezer vers, mits je het er geen weken in laat liggen. Nog beter voor het milieu is, natuurlijk als je zelf je brood bakt. En verser kan je het niet krijgen! Misschien een idee deze week het eens te proberen. Bak je al je eigen brood? Stuur ons dan je favoriete recept! Ik ga meteen aan de slag en stuur je een foto van het resultaat. Hou het wel een beetje simpel voor me ( ik ben geen doorgewinterde kok)!

3. Hergebruik plastic

Je kan als consument niet altijd om het gebruik van plastic heen. Maar om het zoveel mogelijk afval te besparen, voorkom dan eenmalig gebruik. Is het plastic zakje nog schoon? Dan kan je ze hergebruiken. Heb je boterhammen of broodjes meegenomen en het beleg heeft geen sporen achtergelaten, dan kun je ze prima een tweede keer gebruiken. Ook de broodzak zelf kan worden hergebruikt. De iets grotere plastic zakjes van de markt of supermarkt hergebruik ik als toiletemmerzakjes. Die komen wel in het afval terecht maar ik voorkom er mee dat ik vaker aparte toiletemmerzakken moet aanschaffen. En beperk daarmee toch de stroom aan plastic afval.

4. Kies voor milieuvriendelijke cosmetica

Zelf gebruik ik niet of nauwelijks cosmetica maar van vrouwelijke familieleden die dat wel doen, weet ik dat er inmiddels uitwasbare schoonmaakwatjes bestaan, dat scheelt ook weer afval. De dispensers met showergel hebben in sommige huishoudens een plekje in de badkamer veroverd. Maar met een stuk zeep kun je ook je lichaamshygiëne op peil houden. Er is inmiddels trouwens ook zeep die als haarshampoo is te gebruiken. Die heet natuurlijk geen zeep maar heel hip bar.

Uitwasbare schoonmaakwatjes.

5. Repareer kleding en apparaten

Voor mij is het geen probleem een gescheurde naad te repareren of een knoop opnieuw aan te zetten. Ik houd van naaien, breien en knutselen. Maar ook wie minder handig is, kan vindingrijk zijn. Heb je bijvoorbeeld geen reserveknoop meer? Zet gewoon allemaal nieuwe knopen aan. Wordt je kledingstuk nog spannender van! Voor een kleinkind heb ik al van een joggingbroek met doorgesleten knieën een korte broek gemaakt. Heb je echt twee linkerhanden? Dan zijn er gelukkig steeds meer (betaalde) mogelijkheden om met een idee naar het kledingherstelbedrijf te gaan.

Het repareren van kleding gaat me wel goed af. Apparaten zijn meer een probleem. Gelukkig heb ik een man en zoon die technisch inzicht hebben en veel kunnen repareren. Inmiddels schieten voor anderen de experts van het Repaircafé te hulp. Er zijn er inmiddels diverse door het hele land. Dikke kans dat bij jou in de buurt er ook één is! Is iets toch definitief stuk, lever het bij een afvalpunt in. Daar worden de apparaten uit elkaar gehaald en metalen worden hergebruikt

6. Gebruik een alternatief voor aluminiumfolie

De productie van aluminium slurpt kostbare energie. Bovendien is het een metaal. Dat betekent dat voedsel verpakt in aluminiumfolie minuscule deeltjes metaal kan bevatten. Er zijn aanwijzingen dat ze een aandeel hebben in het ontstaan van de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Waarom zou je dat risico lopen? Ik heb bij noplasticplease.nl bijenwashoezen aangeschaft om kommetjes met restjes eten af te dekken. Ook papier, met water gespoeld en uitgewrongen, kan dienen als verpakking voor aangebroken voedsel. Het kan ook als bakpapier gebruikt worden. Voedsel bewaren op een bord met een bord omgekeerd erop werkt ook. Of een kommetje met een schotel. Zelf gebruik ik de plastic dozen van take-away-eten om restjes in te bewaren of brood in mee te nemen.

Speciale afdekhoesjes zonder aluminium,
online te koop.
Nieuwe bestemming voor meeneem-bakjes

7. Gooi niet onmiddellijk alles weg!

Plastic is te vergelijken met kernafval. Het is ook niet afbreekbaar en belast het milieu; het werkt vernietigend in oceanen en in de voedselketen. Verbieden is voor de industrie voorlopig nog een stap te ver. Probeer dus zo min mogelijk weg te gooien en pas als het echt niet langer bruikbaar is. . Wees je bewust hoeveel spullen er van plastic gemaakt worden. Afwasborstel, kinderspeelgoed, rietjes, tuinstoelen en tuintafels en koelkastdozen….etcetera. Wie op de site van noplasticplease.nl kijkt, wordt geïnspireerd door wat er allemaal gelukkig mogelijk is om plastic te vermijden. Want niet kopen is nog de beste manier om afval én geld te besparen. Bijna overal komen er nu milieuvriendelijke producten op de markt! Hoewel je daar ook voorzichtig mee moet zijn. Zoals met bamboe dat nu wordt gepropageerd als grondstof. Het blijkt dat bamboe wordt vermengd met melamine (plastic) om serviesgoed van te maken.

Meer over het milieu!

Karin de Lange helpt ons niet alleen met deze tips. Ze schrijft ook een serie hoe je van wat er overblijft aan eten ‘sjieke’ kliekjes kan maken. Ze tipte ook de serie ‘De vuilnisman’ (nog steeds terug te zien op NPOStart), waarin Teun van der Keuken op zoek ging naar de stand van onze afvalverwerking. Brigitte Leferink schreef eerder Duurzame Dinsdag. Marlies Mielekamp zette in de winter voor het milieu de verwarming een graadje lager.

Openingsfoto: Daar doen we het voor: jonge visjes zwemmen in Indonesië in plastic afval rond. Foto: Naja Bertolt Jensen/Unsplash