Morgen is het Warme Truiendag. Voor het 15de jaar uitgeroepen door het Klimaatverbond Nederland. Een dag waarop deelnemers de verwarming wat lager zet om energie te besparen. Dat zet zoden aan de dijk, aldus het Klimaatverbond. Als we morgen allemaal de verwarming een graad lager zetten, bespaart dat maar liefs 6,3 miljoen kilo CO2. En dat is goed voor Moeder Aarde. Aan Marlies Mielekamp zal het niet liggen.

Er is zelfs een speciale website voor de actie opgetuigd…

Vrouwen hebben het eerder koud

Mijn man en ik zijn een tweepersoonshuishouden en het hele stookseizoen staat de thermostaat hier op 18,5 graden. Mijn man gedijt daarbij. Overdag vind ik 18,5 graden prima, maar ’s avonds als ik stil zit, vind ik het te koud.  Van  vriendinnen en mijn dochters hoor ik ook vaak dat zij het eerder koud hebben dan hun man. We hebben een gashaard die ik zou kunnen aanzetten. En heel soms doe ik dat ook maar dan puft manlief van de hitte.

Marlies’ shawl ligt al klaar.

Daarom kleed ik me gewoon ’s avonds wat warmer. Daarvoor trek ik een dikke trui of vest aan of sla een lekkere wollen omslagdoek om. Als ik het echt te koud vind, heb ik een heerlijke, fluffy deken (de Nederlandse vertaling is pluizig, maar ik vind het Engelse fluffy veel meer bij het gevoel passen).

Leren haken en breien…. voor warme truiendag

Maar mijn zelf gehaakte, wollen secret path shawl volstaat meestal. Ligt breien je meer? Dan staat op de website van het Klimaatverbond ook een patroon voor een fijne, dikke trui. Zelf begon ik vorig jaar aan een andere trui met dubbele draad op naalden 10 uit de Libelle. Die is half af maar als ik de sjaal af heb die ik nu aan het haken ben, ga ik er weer verder mee.

Kan je niet haken of breien dan is het misschien  nu de goede tijd om ermee te beginnen. Voor haken heb je veel sites die je de beginselen bijbrengen. Die van handwerken.nl heeft een mooie handleiding voor beginnende haaksters. En hakers! Want er zijn steeds meer mannen die haken en breien, zoals Dendennis en Stephen West. Verder heb je natuurlijk heel veel YouTube filmpjes die perfect voordoen hoe je haakt en ook mooie patronen exact voordoen. Even googelen op de site van YouTube  op ‘haken’.

Niet op tijd klaar voor Warme Truiendag…

Ook voor breien heb je genoeg filmpjes die je perfect leren breien. Daarvoor gelden dezelfde tips als voor haken.

Ik ben klimaatoptimist

Op de site van warme truiendag gaat het niet specifiek over handwerken, maar meer over hoe we ons bewust worden om duurzamer te leven. Daarnaast staan er ook allerlei tips om ook op andere manieren energie te besparen. En kan je de ‘Klimaat zelf test’ doen. Bij mij kwam er uit dat ik een klimaatoptimist ben. Maar vul het zelf ook eens in, wellicht zet het je aan het denken. Net als het dat bij mij deed. Stel je voor dat we die ene graad lager het hele stookseizoen vol houden, dan besparen we zelfs maar liefst 1 megaton CO2!

Na Warme Truiendag

Er zijn vele ‘Dagen van…’ Zo bracht Brigitte Leferink de voedselverspilling op Duurzame Dinsdag onder de aandacht. Maar ook de Dag van de Vrouwelijke hygiëne en de Dag van het Hart. Marlies Mielekamp liet zien dat je ook duurzamer met kleding kon omgaan in ‘7 dagen winkelen in eigen kledingkast‘.

Openingsfoto: Giulia Bertelli/Unsplash