In mijn mailbox vind ik een bericht van Jop. Hij is met een website, MakkieVega.nl, begonnen. Het is nog net januari en daar hoort ‘matigen’ en ‘gezond’ bij. Jop mikt op de flexitariër en dat ben ik inmiddels. Het gezelschap waarin ik me bevind wordt ook steeds groter. Zelfs van verstokte vleeseters hoor ik nu regelmatig dat ze ter afwisseling vegetarische recepten proberen.

Viergangen vegetarisch menu

Het menu van De Keuken van Hackfort in Vorden.

Vorig weekeinde genoot ik voor de eerste keer thuis van een viergangenmenu uit een restaurant. We waren gelokt door enthousiaste verhalen over een wildkaart maar uiteindelijk bleek dat inmiddels te zijn gewisseld voor een compleet vegetarisch menu.

Vroeger zou ik zijn terug geschrokken zijn voor ‘brood met spruitjespesto’ of een ‘boerenkoolpannenkoek met zuurkool uit het vat en een saus van prei en bietenloof’ maar nu dacht ik: laat ons maar eens verrast worden door iets wat ik zelf niet zou hebben verzonnen.

Smaakpapillen blij verrast

En het was heerlijk! Vooral het dessert een ‘chiboust’ -had ik nog niet eerder van gehoord maar leek op mousse- van winterwortel met een siroop van duindoorn en een abrikozencompôte lieten mijn smaakpapillen blij verrast achter.

Gemakkelijk verteerbare kost

En ook mijn spijsvertering, die na 4 gangen nog wel eens wil protesteren, gaf later aan blij te zijn met de lekkere en gemakkelijk verteerbare kost.

Met beperkte middelen werd het thuismenu uitgeserveerd. De chiboust van winterwortel met pistachenoten, esdoornsiroop en abrikozencompôte smaakte er niet minder om.

Flexitariër voor meer variatie

Spijsvertering heeft mijn aandacht sinds ik 3 jaar geleden door het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ontdekte dat er potentieel gevaar dreigt in de ondergewaardeerde lichaamsdelen. Rood vlees en alcohol worden als slecht gezien; twee zaken die ik een groot deel van mijn leven heb genoten. En waar ik ook niet helemaal afscheid van wil nemen. Een stukje vlees is op zijn tijd lekker en gezien onze leeftijd is het ook een belangrijke bron van de benodigde proteïnen. Maar elke dag is niet nodig, dus daarom besloot ik als flexitariër meer variatie in ons dagelijks menu aan te brengen.

Koolraapfrieten met knoflook, rozemarijn, tijm en cocktailtomaatjes, uit de Groentebijbel van Mari Maris. Heerlijk met een kaasschnitzel.

Lekker eten zónder vlees

En zo heb ik mijn -o zo vorige eeuws- gekoesterde multomap verrijkt met allerhande vegetarische recepten. Waarmee ik zelfs  mijn echtgenoot heb overtuigd dat je ook lekker kunt éten zonder vlees. En dat was nog niet zo eenvoudig, want ik ben de eerste keer niet vergeten dat wij eind jaren zeventig probeerde vegetarisch te eten: we schrapten het vlees eenvoudig bij de aardappelen en groente. Dat we dat geen succes niet vonden, is niet zo gek, vind ik inmiddels vele kookboeken en recepten voor vegetarische maaltijden later. Ben benieuwd welke ideeën MakkieVega.nl me als flexitariër nog kan geven!

Meerdanvijftig.nl is nieuwsgierig naar uw mening over wel of geen vlees eten. Bent u flexitariër of zelfs vegetariër? Laat het ons weten en schrijf naar info@meerdanvijftig.nl. En een eigen lekker vegetarisch recept is natuurlijk altijd welkom!

Meer verhalen voor flexitariër

Zoals gezegd, is Stella Ruisch niet alleen. Zo schreef Brigitte Leferink al over haar zoon die vegan is geworden. Bedacht Karin de Lange haar eigen kleurrijke vegetarische gerecht. En kwam Wiette na de persconferenties van Premier Rutte met een troostrijk recept voor een vegan wortelcake. Ze schreef overigens ook een heerlijk verhaal over de groentebijbel van Mari Maris voor wie inspiratie zoekt als flexitariër.