Binnen de redactie van Meerdanvijftig zijn we verdeeld. Sommigen zijn fervent aanhangers van IkPas en zetten hun alcoholgebruik een maand op pauze, anderen vinden het flauwekul. Net als vorig jaar hebben Marlies en Brigitte weer mee gedaan aan IkPas 2021. Wendy volgde hun initiatief maar voelde zich niet geroepen mee te doen. Maar IkPas heeft haar toch beïnvloed. Stoppen na een glas is moeilijk, dus nu stopt ze voortaan na een fles…per week.

Marlies: “Nog even en dan zit het alcoholloze bestaan erop. Het was niet zwaarder dan de twee vorige keren. Eigenlijk lukt het beter totaal geen alcohol te drinken dan te stoppen na één glas. Soms worden dat er bij mij dan twee, hooguit tweeëneenhalf glas. Maar ik weet, dat als je begint met alcohol drinken, je gemakkelijker een volgend glaasje neemt. Op de website van alcoholinfo.nl legt Erik Scherder in een filmpje uit hoe dat komt. Ook mijn man vond helemaal geen alcohol drinken niet moeilijk. Wel hebben we de afspraak gemaakt dat we per week vier dagen geen alcohol drinken en het drie dagen wel mag. Dat zal vooral het weekend zijn, maar hebben we een receptie of dinertje door de week dan ruilen we een weekend-drink-dag om voor die betreffende dag. Ons eerste wijntje drinken we zondag 31 januari; dan halen we eten bij ons lievelingsrestaurant en daar hoort de Spätburgunder bij die we onlangs cadeau kregen.”

Eric Scherder legt het uit.

Slecht in maat houden

Wendy: “Ik was het meteen met Marlies eens: helemaal geen alcohol drinken is uiteindelijk beter te doen dan te moeten stoppen na een glas. Dat lukt bij mij echt nooit. Ik ben erg slecht in maat houden, altijd al geweest. Met een pak Verkade Knappertjes op de bank was vroeger ook het hele pak op, tot de kramp in mijn kaken aan toe. Uit zelfbehoud koop ik ze nu niet meer. Een beker Ben & Jerry’s ijs uit de verpakking lepelen? Heerlijk en ik neem me steevast voor op de helft te stoppen, maar meestal gaat de hele 465 ml. gewoon op.”

Misschien heb ik wel bodemnijd

“Voor een fles witte wijn – hoe erg het ook klinkt terwijl ik dit opschrijf – gaat die vlieger ook op. En de fles. Misschien heb ik wel bodemnijd. Lastig in deze thuiswedstrijd gedurende Corona is dat het ook zo veel gemakkelijker gaat. Ik vul mijn glas sowieso ruimer dan ze de laatste tijd in de horeca deden. Ach man, wat heb ik een hekel gekregen aan dat belerende ‘maximaal-tot-hier-vullen’ streepje op het wijnglas. Ik snap heus dat het uit omzet-technisch oogpunt slim is, maar ik vind het aanmatigend naar degene die de inhoud tot zich neemt (’teveel drinken is niet goed voor je, hoor…’). Bovendien dicht je als betreffende horecatent je personeel ook nog ‘s een akelig laag intelligentieniveau toe. Maar goed, ik dwaal af.”

Nog maar een fles per week, of het nu in een dag of samen met vriendlief is….Foto: ©Wendy Voois

Dankjewel, IkPas!

Als IkPas Wendy dan toch iets heeft gebracht, is het bewuster worden van haar alcoholinname. “Ik kan niet zeggen dat ik na deze maand nooit meer drink, maar ook ik heb een stevige afspraak met mezelf gemaakt. Per week mag ik ‘slechts’ één fles wijn openmaken, ongeacht of ik die in een keer op een zaterdag soldaat maak, samen met vriendlief opdrink of over een aantal dagen verdeel. Op is op. Deze week heb ik dan ook nog geen slok wijn gedronken en dat kostte me voor de verandering geen enkele moeite. Dankjewel IkPas!”

Brigitte: “Het lijkt alsof het elke keer gemakkelijker wordt een maand geen alcohol te drinken. Het is voor mij de vierde keer en het gaat zonder enig probleem, zelfs op mogelijk lastige momenten zoals bij bezoek. Voor een vriend die kwam eten had ik een fles witte en een fles rode wijn opengemaakt. Zelf dronk ik spa en een alcoholvrije wijn. Na afloop van het diner gingen de schroefdop en kurk weer op de flessen wijn die nog halfvol waren en ik gaf ze aan mijn gast mee. Hij vond het een beetje gek maar een open fles blijft niet lang genoeg goed tot ik weer wijn ‘mag’ drinken en door de gootsteen spoelen is ook zoiets.”

In het vervolg nóg bewuster

“Als ik terugkijk op de jaren sinds de eerste keer dat ik meedeed met IkPas, zie ik dat ik in de tussenliggende periodes steeds minder ben gaan drinken. Helemaal geen alcohol meer, zoals sommigen besluiten na hun deelname aan IkPas, dat zie ik nog niet gebeuren. Maar net als Wendy en Marlies drink ik in het vervolg (nog) bewuster.”

Lees IkPas 2021 nog eens terug:

Het is moeilijk stoppen na één glas maar hoe is het Marlies en Brigitte gelukt om dit jaar een hele maand niet te drinken? Lees hier hun verhalen terug; IkPas 2021: doe je wel of niet mee?, Glas wijn als troost en Minder drinken, meer weerstand. Vorige week verscheen: Diner voor 2, wijn voor 1.

Openingsfoto: Albany capture/Unsplash