Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week: na het onderzoekswerk voor de Keuringsdienst van Waarde graaft Teun van de Keuken in ons afval. Karin de Lange vindt De Vuilnisman een aanrader voor iedereen die wil weten hoe het nu zit met dat gescheiden afval verzamelen....

Wat gebeurt er met je koekjesverpakking?

Op NPO 2 op zondagavond om 20.25u is de documentaire De Vuilnisman van Teun van de Keuken te zien. In zes afleveringen wordt getoond wat er allemaal met ons afval gebeurt. Wie direct wil kijken, kan komende zondag de laatste aflevering zien. Maar terugkijken kan ook via NPOStart en NPOPlus. Het is spannend mee te maken wat er allemaal met je yoghurtbakje of koekjesverpakking gebeurt, nadat je het naar het restafval hebt gebracht. We zijn allemaal bezig om alles keurig netjes te scheiden in plastic, papier, glas, soms GFT (groente-fruit-tuinafval) en restafval zoals blik, deksels van potjes, etc. Maar hoe wordt het ingezameld en bewaard en wie zorgen dat het afval hergebruikt wordt?

Nederland wordt bergachtig

In de eerste aflevering is te zien hoe met grote subsidies niet te verwerken afvalresten als ‘natuurmonument’ met boswachter en al tot een groene berg in het platteland wordt verwerkt. Als al die sintels vol gevaarlijke stoffen tenminste niet onder het asfalt van een nieuwe weg bij een nieuwbouwwijk terecht komen. En dan in het grondwater terecht komen….

Mest wordt biogas met een luchtje

Niet alleen ons yoghurtbakje is een probleem. Ook de yoghurt die er in zit levert een probleem op. De koeien, nodig voor de melk om yoghurt te maken, produceren te veel mest. Dat teveel wordt tot gisten aangezet via biogasinstallaties en zo mooi weggewerkt. Maar niets is minder waar. Er moeten voedselresten bij om de boel aan het gisten te krijgen. Het blijkt lucratief die voedselresten bij te mengen met bijvoorbeeld zware metalen en ander gif. Dat valt moeilijk te ontdekken. De verkoop van voedselresten wordt zo een dekmantel om van ander afval af te komen.

Teun van de Keuken

De Vuilnisman is met dezelfde toewijding gemaakt als het eerdere programma van de gelauwerde documentairemaker Teun van de Keuken, de Keuringsdienst van Waarde. In dit programma wordt onderzocht hoe producten worden gemaakt. Met kennis, ervaring en input van het publiek worden er ook maatschappelijke kwesties aangeroerd. Keuringsdienst van Waarde maakt inmiddels onderdeel uit van Pointer, een programma op maandag om 22.15u op NPO 2.

Teun van de Keuken gaat maatschappelijke kwesties niet uit de weg.

Meer tips om te kijken

Karin de Lange tipte eerder al de documentaires ‘De wereld van de Chinezen’ en IDFA.nl, waar gratis documentaires zijn te streamen. Andere tips op Kijk Eens! waren de Netflixseries Ratched, Lupin en Peaky Blinders. Meer geïnteresseerd in een mooi gemaakte thriller? Dan is The Sandhamm Murders een tip van Brigitte Leferink. Van eigen bodem tipte Stella Ruisch Red Light en Oogappels.

Openingsfoto: Teun van der Keuken verdiept zich in aflevering 5 van De Vuilnisman in de plastic recycling. Foto: KRO/NCRV