Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog zo’n 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Deze keer een tip van dochter en schoonzoon: gooi de stronk van broccoli niet weg, je kunt er heerlijke soep van maken!

Frisse groene kleur van broccoli verdwijnt snel

Een keer heb ik geprobeerd de stronk van de broccoli met de roosjes gekookt te serveren. Daar maakte ik aan de overkant van de eettafel geen vrienden mee. Broccoli is sowieso geen favoriet onder de groenten hier in huis. Dat komt vooral, omdat we niet goed genoeg opletten bij het klaar maken. En een minuutje te lang op het fornuis en de frisse groene kleur is al verdwenen, om van beetgaar maar te zwijgen.

Te veel gezonde stoffen om op te noemen

Toch staat het zeker een keer in de twee weken op het menu. Want broccoli is immers gezond! Die hoeveelheid gezonde stoffen die erin zitten, zijn te veel om op te noemen. Broccoli, de Italiaanse naam verwijst naar de kleine bloemknoppen in de roosjes die we het liefst eten, heeft zelfs een bewezen goede werking bij kanker. Dat komt vooral door sulfarofaan, een zwavelhoudende stof die erin zit.

Alleen blijken al die voedzame stoffen dus vooral tot hun recht te komen als je broccoli wokt, roostert of bakt, las ik onlangs. Bij koken, zoals wij meestal doen, gaat er veel van de werking verloren. Dat is dan weer jammer. Nu moet ik dus snel op zoek naar andere recepten…

Maar deze keer gaat het over de stronk van broccoli, waarvan ik weet dat hij goed eetbaar is maar die ik desondanks toch steeds bij het gft-afval deponeer. Misschien verandert dat nu na de tip van mijn dochter die regelmatig broccolisoep (op basis van recept van Allerhande) krijgt voorgeschoteld. Want dat klinkt aanstekelijk lekker.

Inmiddels wordt het recept in het gezin uit de losse pols gemaakt. “Soms geven we er ook uitgebakken spekjes bij.”

Broccolisoep

Nodig voor 4 personen:

  • 300 gr. broccoli (stronken)
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 200 g kruimige aardappelen
  • 1½ el olijfolie
  • 3 el crème fraîche
  • 1 liter groentebouillon (evt. van tablet)
  • 2 tomaten
  • 1bosui (optioneel)
  • 50 g ongebrande hazelnoten (optioneel)

Fruit de gesnipperde uien en pers de knoflook erbij uit. Daarna de in blokjes gesneden broccolistronk en aardappelen erbij en ook even mee bakken. Voeg daarna de crème fraiche (“wij gebruiken ook kookroom of andere room die we in de koelkast hebben staan,” zegt mijn dochter) en de bouillon erbij. Dan zachtjes 15 tot 20 minuten laten koken. De tomaat in blokjes snijden; de zaadlijsten en het vocht kun je voor de smaak bij de soep doen. Daarna pureren tot een gladde massa. Snij de bosui in ringetjes en hak de hazelnoten grof. Meng ze samen met de blokjes tomaat door de soep.