Onder groene parasol

De natuur begint in je achtertuin, met die boodschap wil de Vereniging Natuurmonumenten bereiken dat we breken met de trend het lapje grond bij ons huis te betegelen. Met een ‘tegel eruit, groen erin’ wordt je tuin of zelfs je straat aangenamer voor mens en natuur en bovendien veel mooier! Maar ja, als die tegel er dan uit is, wát zet je er dan in? Wiette van Klingeren doet niets liever dan tuinieren én maakt van de wereld graag een betere plaats. Ze voorziet ons graag van tips. Zo gingen er al tegels uit voor de Vlinderstruik, de Stokroos, de Rode Valeriaan, Geitenbaard en Prachtige Papavers. ‘Beukenblokken’ en een Romantische druif volgden. We sluiten het plantseizoen af door lekker een boom, een dakplataan, op te zetten.

Puffen

Heeft u deze zomer ook zo zitten puffen van de warmte? “Je moet je tuinmeubilair in het gras zetten”, zegt mijn altijd o, zo praktische dochter. Samen versjouwen we  de loodzware tuintafel en stoelen. En inderdaad, dáár, onder de eikenboom, is het veel koeler dan op het zonovergoten terras, waar de tegels een verzengende hitte uitstralen. In de zuidelijke landen weten ze het al eeuwen. Je hebt niks aan een zonovergoten terras. Koelte en schaduw heb je nodig! En dus staan er dakplatanen op het dorpsplein en leilindes langs de jeu-de boules-baan.

Te heet op het terras? Niet onder een dakplataan.

Nu is het moment voor dakplataan

Om er de volgende zomer iets minder warmpjes bij te zitten is dit het ideale moment om één of misschien zelfs meerdere bomen op je terras te zetten. Ze bieden een aangename én groene bescherming tegen de zon. Op een terras, meestal dicht bij je huis gelegen, kan een mooie dakplataan de parasol vervangen. Een dakplataan, of een Platanus x Acerifolia, is een plataan waarvan de kweker de top heeft omgebogen. Vervolgens is de boom tot een stervormig afdak met zes armen gesnoeid.

Bedenk vóór het aanplanten goed op welk moment van de dag -én het jaar – schaduw is gewenst. De zon staat immers niet altijd loodrecht boven je terras. Kies de plaats met zorg uit. Soms kan een boom náast het terras praktischer zijn. De dakplataan verdraagt een zonnige standplaats. Zorg, zoals altijd, ook nu weer voor een flinke hoeveelheid goede, vruchtbare  aarde in het plantgat. Controleer voortdurend of de nieuw aangeplante boom voldoende water heeft. Een frame rondom de boom is mooi maar niet noodzakelijk. De dakplataan is een snelle groeier en vormt een dicht, natuurlijk, dak. Met de esdoornachtige bladeren en de veelkleurige, geschilferde bast, is de plataan bovendien een hele mooie boom.

Noordelijke pleinen hebben inmiddels ook schaduw nodig. Alle foto’s: ©Wiette van Klingeren

Boom snoeien

De dakplataan moet gesnoeid worden om zijn vorm te behouden. Dat kan als het blad van de boom is gevallen en het niet vriest. Snoei de takken terug tot op 2 cm. van de hoofdtakken. Vanaf eind april gaat de boom weer ‘uitlopen’. Gelukkig betrekkelijk laat want daardoor kun je ongestoord van de lentezon genieten. Knip ’s zomers de eenjarige, snelgroeiende scheuten die naar boven groeien voor de helft terug. Zo kan de boom nog wel in de breedte groeien en wordt je dakje breder. De fijne haartjes aan de onderzijde van het blad kunnen wat irritatie aan je luchtwegen veroorzaken tijdens het snoeien Zet in dat geval een mondkapje op of laat iemand anders de klus klaren.

Dakplataan is als kers op de taart

Een heuse boom op het terras is de waardige kers op de taart voor de rubriek Tegel Eruit, Groen erin. Mijn tuin is dit jaar heel wat groener geworden, Misschien geldt dat ook voor uw tuin? Volgend tuinseizoen maken we nieuwe, snode tuinplannen. Natuurlijk in de schaduw van de dakplataan.