In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Deze keer het verhaal van Debbie. Zij houdt van verkleden, waardoor ze af en toe een dag in een lang vervlogen tijd leeft.

Verkleden als deftige dame

“Soms denk ik dat ik in de verkeerde tijd ben geboren,” zegt Debbie. “Ik zou het liefst de hele dag rondlopen in een mooie jurk met ruisende rokken en wonen in een paleis. Als kind zat het al in me. Met carnaval wilde ik me altijd verkleden als deftige dame. Ik vroeg wel eens aan mijn ouders of ik ooit op een kasteel of in een landhuis zou kunnen wonen. Droom lekker verder, antwoordden ze dan. Of: hoogstens als dienstmeid. Toen ik volwassen werd begreep ik dat zo’n leven echt niet voor mij was weggelegd maar bij toeval vond ik een geweldig alternatief.”

Fêtes Galantes

“Tijdens een vakantie in de buurt van Versailles zag ik een aankondiging van het Fêtes Galantes. Een evenement dat bestaat uit een privébezoek aan het kasteel van Versailles met eten en een bal. De deelnemers, mannen en vrouwen, worden verwacht in een barok kostuum. Niet een carnavalspak of iets uit een feestartikelenwinkel maar een echt fraai, waarheidsgetrouw kostuum. Helaas bleek het al uitverkocht en ik wist ook niet waar we zo snel geschikte kleding vandaan konden toveren. Gelukkig bleek het een jaarlijks terugkerend festijn.”

Apepakkie

“Het kostte enige overredingskracht om mijn man Piet zover te krijgen dat we kaartjes kochten voor het jaar erop. Hij sputterde in het begin nogal tegen. Piet voelde er niets voor om in zo’n apepakkie, zoals hij het noemde, te gaan lopen. Ik kreeg het toch voor elkaar door te blijven herhalen dat dit mijn ultieme droom was. Bovendien was het ver uit de buurt. Hij hoefde niet bang te zijn dat hij bekenden tegen het lijf zou lopen.”

Er blijken meer mensen van verkleden te houden!

“Wat een geweldige ervaring was het. Ik voelde me een prinses. En tot mijn verrassing bleek Piet het leuk te vinden. Het scheelt dat het eten van uitstekende kwaliteit was, want bij hem gaat de liefde inderdaad door de maag. Beetje cliché misschien maar ik ben er blij mee. Sinds die eerste keer gaan we elk jaar. En elk jaar in een andere jurk. In huur ze bij gespecialiseerde kledingverhuurbedrijven. Er blijken meer mensen zo gek te zijn als ik, hahaha.”

Ook in Nederland bijeenkomsten

“Eén van de keren dat we kleding uitzochten, hoorden we dat er ook in Nederland af en toe bijeenkomsten zijn waar je gekostumeerd naar toe kunt. Nu gaan we niet alleen in juni naar Versailles, maar ook af en toe in Nederland. Daar kom je regelmatig dezelfde mensen tegen. Dat maakt het leuk om ervaringen te delen. Want tegen familie en vrienden praten we er eigenlijk niet over. Dat vindt Piet nog steeds een brug te ver. Hij wil er nog niet voor uitkomen dat hij af en toe als een echte kasteelheer door het leven gaat.”

Meer lezen

Mary en Javier delen de liefde voor de tango en Gerda en Henk bezoeken regelmatig een swingersparty. Misschien moeten Giovanni en Margret ook een leuke hobby verzinnen, want zij hebben elkaar niets meer te vertellen. Lees ook het verhaal van Mary, zij gaat tijdelijk alleen door het leven want haar man zit in de gevangenis. Roelof is ook alleen, zijn vrouw is overleden. Hij komt niet over zijn verdriet heen in tegenstelling tot Walter die helemaal hoteldebotel van verliefdheid is.

Openingsfoto: Pixabay