In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Mary. Haar man zit in de gevangenis.

In het buitenland

“Iedereen denkt dat Mo voor zijn werk in het buitenland is, maar in werkelijkheid zit hij in de gevangenis.” Mary kijkt me nauwelijks aan als ze dit zegt. Ze houdt haar hoofd naar beneden, haar haren vallen deels voor haar gezicht en ze praat zachtjes, fluistert bijna. “Alleen de kinderen weten het en die willen er niet over praten. Ze gaan helemaal mee in het frame van werk in het buitenland, want stel je voor dat iemand er achter komt dat hun vader in de bak zit. Hun hele wereld zou instorten.”

Misschien had ik moeten doorvragen

“Jarenlang had ik boter op mijn hoofd. Ik werk in een kledingzaak, Mo had een eigen bedrijf. In het begin moesten we de touwtjes aan elkaar knopen om het hoofd boven water te houden maar later ging het hartstikke goed. We verhuisden naar een steeds groter huis, gingen luxe op vakantie, allebei een mooie auto, een bootje voor de weekenden en de kinderen kwamen niks te kort. Mo reisde de hele wereld over voor zijn zaak en werkte op de meest rare tijden. Kwam er ’s nachts een vracht binnen waar hij bij moest zijn… ik vond het wel een beetje vreemd, maar Mo had altijd een logische uitleg. Natuurlijk had ik beter moeten doorvragen, maar misschien hield ik mezelf voor de gek. Het leven dat we hadden was fantastisch. Het enige dat ik vervelend vond was dat we vaak heel grote bedragen contant geld in huis hadden. Een alarmsysteem zorgde ervoor dat ik me veiliger voelde. Toch vond ik het niet echt fijn.”

mijn geheim

We bedachten een verhaal

“De grond viel onder mijn voeten weg toen de politie plotseling voor de deur stond en ze het hele huis overhoop haalden en allemaal spullen meenamen voor onderzoek. Mo bleek opgepakt te zijn in verband met handel in drugs. Wat hij precies heeft gedaan, ik weet het niet. Ik heb de rechtszaak niet gevolgd maar heb zo goed en zo kwaad als het ging mijn leven zo normaal mogelijk voortgezet. Dat hebben Mo en ik afgesproken de eerste keer dat ik hem mocht bezoeken. Toen bedachten we het verhaal van zijn zakenreis naar het buitenland. Hij wilde me nergens in betrekken, vond het beter dat ik zo min mogelijk wist zodat ik me ook nooit zou kunnen verspreken.”

Nu zit mijn man in de gevangenis maar straks….

“Voor een ander klinkt dit misschien raar, maar hier voelen we ons allebei het best bij. Ik bezoek hem regelmatig in de gevangenis. We praten dan over mijn werk en over de kinderen, maar nooit over de reden waarom mijn man in de gevangenis zit of over het strafproces. Over een paar maanden komt hij vrij. Ik weet nog niet hoe het dan verder moet. Ik schuif het voor me uit. Je kunt het naïef noemen, maar ik ben bang dat op dat moment de hele façade ineenstort. Als alles uitkomt, durf ik niemand meer onder ogen te komen. Dan moeten we verhuizen en ergens anders opnieuw beginnen. Bij die gedachte lopen de rillingen me over de rug.”

Meer lezen van ‘Mijn Geheim’

Meer geheimen lezen? Geke is bang dat haar buren hun dochter in Somalië laten besnijden en Jeffrey is jaloers op de man van zijn minnares. Gladys is heimelijk verliefd op een collega en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oosten. Annemieke heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man, Gerda en Henk zijn per ongeluk swingers geworden en Ine is verdrietig omdat ze alleen door het leven gaat. Brigitte Leferink hoorde niet alleen relatiegeheimen. Het geloof van non Josefien wankelt en Jeroen is opgepakt voor het stelen van een blikje Energydrink. De kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders nog steeds de vakantie betalen en Nilüfer wil niet terug naar Turkije Voor nog meer verhalen klink dan hier.

Openingsfoto: Pixabay