Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog steeds meer dan 30 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Zo verwerkte Brigitte restjes van een diner in een doperwten-preisoep.

Voedselverspilling geen optie

Uitgebreid koken voor een groepje vrienden: ik sta er graag uren voor in de keuken. Geïnspireerd door mijn vakantie in Denemarken maakte ik een 5-gangendiner met recepten uit de Scandinavische keuken. Dat leverde een heleboel restjes op. Van het voorgerecht, een Deense eiersalade, hield ik een half pak doperwten over. De Noorse vissoep liet me zitten met het groen van de prei. En voor het dessert (gekoelde soep van rood fruit) had ik een muntplantje gekocht. Daar zaten nog genoeg blaadjes aan om weken vooruit te kunnen. Omdat voedselverspilling geen optie is, verwerkte ik deze restjes in een heerlijke doperwten-preisoep.

Doperwten-preisoep

Nodig voor 2 personen:

  • Groen van 2 preien, in reepjes gesneden
  • 200 gram doperwten (diepvries of uit pot/blik)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kruidenbouillontablet
  • Handje fijngehakte muntblaadjes en topjes van de muntplant om te garneren
  • 500 ml gekookt water
  • Verder nodig: staafmixer of blender

Bereiding:

Verwarm de olijfolie in een soeppan. Bak hierin de prei glazig. Voeg doperwten, kruidenbouillontablet en gekookt water toe. Laat goed doorwarmen. Haal de pan van de kookplaat. Voeg de fijngehakte muntblaadjes toe en pureer de soep in de blender of met een staafmixer.

Schep de soep in een bord of kom en garneer met een topje munt.

En de overige restanten?

Van de gekoelde soep van rood fruit, hield ik de pulp van de gezeefde aardbeien, frambozen en blauwe bessen over. Een deel ervan ging de volgende ochtend in de yoghurt, de rest vroor ik in. Lekker voor als ik een plaatkoek wil maken en geen fruit bij de hand heb.

Overgebleven rood fruit van de gekoelde fruitsoep ging in de yoghurt.

Meer lezen

Brigitte heeft een instagramaccount waarop ze foto’s plaatst van wat ze kookt en (buiten de deur) eet. Je kunt haar volgen via https://www.instagram.com/brigitte_leferink_food/. Ze maakte eerder van kliekjes een aardappelsoep extra en vorig jaar gaf ze ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag het recept van Agnes Sorelsoep. Stella Ruisch verwerkte broccolistronken in een heerlijke soep en maakte van aspergeschillen een sjieke aspergesoep. Ken je Stella’s recept van chocolademousse al? Het is favoriet bij onze lezers. Een dessert om je vingers bij af te likken. Nog meer recepten voor sjieke kliekjes? Klik dan hier.

Foto’s ©Brigitte Leferink