In 2001 won Anne Bosch-Van der Graaf (76) de modellenverkiezing die op de 50PlusBeurs werd georganiseerd. Er ging een nieuwe wereld voor haar open, waarin ze nu al 16 jaar met veel plezier verkeert. Wel een beetje jammer dat het beeld dat reclamemakers en adverteerders van ouderen hebben sindsdien maar mondjesmaat is gewijzigd. “Bij castings merk ik dat men nog steeds op zoek is naar een ouderwetse ‘oma’. Het liefst met krulspelden of een knotje op het hoofd.” Goed dus dat er ter gelegenheid van de jubileumeditie van de 50PlusBeurs van 19-23 september opnieuw een Silver Model Verkiezing wordt gehouden. Want hoe meer vrouwen laten zien dat ze er ook boven de 50 nog mogen zijn, hoe beter.

Oppassen dat je er niet als ‘oud meisje’ gaat uitzien

Laatst nog werd ze tijdens een shoot in klassieke kleding gehesen: een zwart recht jurkje en van die blouses met drukke print. Je ziet het al voor je. Er is natuurlijk vraag naar, want anders werd het niet verkocht. “Maar je kan je als oudere vrouw zoveel vlotter kleden. Hoewel je moet oppassen dat je er ook niet als een oud meisje gaat uitzien, als je begrijpt wat ik bedoel.” Tot vorig jaar droeg Anne nog wel een bikini. Dit jaar vond ze het niet meer bij haar passen. “Mijn vriendin zei al eerder dat ze niets meer koos zonder mouwen, omdat ze haar armen te gerimpeld vond. Dat zie ik nu ook een beetje bij mezelf.”

Vrouwen onderling maken elkaar gek

silver model

Anne Bosch’ grote voorbeeld Daphne Selfe geeft op eigen website adviezen voor een glamoureuze ouderdom.

Gelukkig is Anne dus gezegend met ‘goede genen’ en een sportieve instelling heeft haar tot op heden in conditie gehouden. Haar voorbeeld is de Britse Daphne Selfe, inmiddels 89 jaar maar wel een supermodel. Met een eigen website, blog en tips hoe je glamoureus oud kan worden. Anne’s geheim is arganolie ook wel moroccan oil genoemd: “Daar zweer ik bij!” Plastische chirurgie komt niet in haar woordenboek voor. “Ik vind dat vrouwen onderling elkaar daarmee gek maken. Misschien dat ik er nog anders over ga denken als ik ouder word maar nu denk ik: je bent 60,70, je kan het proces niet stoppen. Botox? Zo’n masker haalt toch het hele karakter uit je gezicht!” Een Marijke Helwegen wil Anne beslist niet worden.

Fantastische tijd als model

En naaktmodel wil ze óók niet zijn. Hoewel ze het wel leuk zou vinden om een keertje met fotograaf Erwin Olaf te werken; er zijn grenzen. “Bij een opdracht voor een supermarktketen kreeg ik een blouse aangemeten, waarin mijn borsten er zó uitrolden. Dat heb ik geweigerd.”

silver model

Door Anne werd echtgenoot Ton Bosch ook ontdekt als fotomodel.

Voor de rest voeren Anne en haar man Ton (84) keurig uit wat ervan ze wordt gevraagd door opdrachtgevers en fotografen. Ja, ook haar man Ton. De gepensioneerde ingenieur werktuigbouwkunde is dankzij Anne als fotomodel ontdekt. “Zo hebben we 2 maanden in Kaapstad doorgebracht, omdat ze daar ouderen in beeld wilden brengen. Fantastische tijd gehad. En nog steeds. Als we ergens op een leuke locatie zijn, dan blijven we gewoon wat langer, sightseeing. Daarnaast vind ik het werken met al die jonge mensen inspirerend.” Haar zoon en dochter zijn inmiddels 53 en 50 jaar oud en Anne en Ton hebben 5 kleinkinderen. Die kunnen in ieder geval niet zeggen dat hun oma en opa niets meer doen!

Doe mee en wordt zelf ook een silver model!

Herkent u zich in het verhaal van Anne Bosch? En voelt u zich, boven de vijftig, ook alles behalve een ‘oma met krulspelden’ maar een vlotte, energieke vrouw die een eigen kledingstijl heeft en midden in het leven staat? Tot 8 september kunt u zich nog opgeven voor de Silver Model Verkiezing die de 50PlusBeurs, Plusmagazine en Meerdanvijftig samen organiseren. Voor meer informatie www. 50plusbeurs.nl/silvermodel.