“Slikt u dit wel vaker?” vraagt de apotheker als ik met het recept voor Moviprep ter voorbereiding van de coloscopie bij hem kom. “Ik hoop het niet!”, antwoord ik gevat. Colloscopie, coloscopie, colonscopie, op internet en in de papieren die ik heb meegekregen, wordt het steeds verschillend geschreven. “Wát krijg je in het ziekenhuis?”, vragen de meesten aan me als ik coloscopie zeg. “Een darmonderzoek; dan gaan ze met zo’n camera naar binnen.” Mijn gehoor rilt bij de gedachte en ik denk in stilte: “Voor mij had het ook niet gehoeven.”

Iedereen tussen 55-75 jaar wordt opgeroepen

Sinds 2014 worden Nederlanders tussen de 55 en de 75 jaar tweejaarlijks uitgenodigd om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Jaarlijks krijgen meer dan 15.000 mensen darmkanker, waarvan er zo rond de 500 overlijden. Die aantallen zijn goed terug te dringen, omdat darmkanker mits in een vroegtijdig stadium ontdekt de overlevingskans vergroot tot 94% na vijf jaar. Nog niet iedereen is opgeroepen. Dat zal nog tot 2019 duren. Op de site van de RIVM kunt u zien wanneer u aan de beurt bent. Stella Ruisch kreeg de oproep dit voorjaar en schrijft over haar ervaringen.

Mijn huisarts waarschuwt me

Even dacht ik nog slim te zijn, door snel mijn huisarts te raadplegen. Mijn problemen zijn vast op te lossen met -hoe heette dat merk in de reclame ook al weer? Sperti! Maar zo gemakkelijk kwam ik er niet vanaf. Ik zou zeker worden opgeroepen voor een vervolg op het bevolkingsonderzoek darmkanker, waarschuwde mijn dokter me. En het woord coloscopie valt voor de eerste keer.

Is zo’n coloscopie nu echt nodig?

Inmiddels heb ik het intakegesprek achter de rug. Zo’n coloscopie is niet te vergelijken met een halfjaarlijkse  controle door de tandarts. En dat is niet alleen vanwege de plaats waar de check wordt uitgevoerd. Mijn hele medisch doopceel wordt gelicht. Nu is dat binnen 5 minuten gebeurd, maar dat ze ook nog naar mijn overleden vader en moeder vragen….Ik begin even te twijfelen of de ernst van het onderzoek wel in verhouding is tot de kwaal die ik meen te hebben. Daarvoor is een coloscopie niet nodig. Maar iets zegt me dat ik nu maar de hele weg moet afleggen. Als de verpleegkundige aandringt op een besluit na mijn uitgesproken aarzeling, zie ik het gezicht van mijn huisarts voor me. Die is niet zo ‘ingreperig’ ingesteld maar raadde me wel aan om gehoor te geven aan de oproep. Ik hak de knoop door.

Dat juist Italianen zo’n doorspoelmiddel als Moviprep uitvinden

En daarom fiets ik even later meteen naar de apotheek en sta ik thuis anderhalve liter Moviprep met water aan te lengen. Dat gaat er straks voor zorgen dat mijn darmen zich schoonspoelen. Da’s wel zo fris voor de onderzoekers. En anders ziet die camera natuurlijk niets. ‘Hmmm, Italiaans? Medicijnen zijn toch degelijk Duits of goed Engels. Maar Italiaans? Deugt het dan wel?’, denk ik niet gespeend van een vooroordeel. Na de eerste halve liter met de onherkenbare smaak arancio, concludeer ik dat het niet zo gek is dat juist Italianen zo’n doorspoelmiddel hebben verzonnen. Die kunst stamt natuurlijk uit de tijd van de Romeinen. Konden ze onbelemmerd bacchanalen aanrichten. Het begon met een vinger in de keel en 2000 jaar later hebben ze daardoor Moviprep ontwikkeld.

Superschoon na ontslakken…

Mijn schoonzoon draagt ook een steentje bij. “Zie het positief, je bent gewoon aan het ontslakken. Er zijn mensen die daarvoor naar een duur wellnessoord gaan.” En zo waar, ik zwaai met een gevoel in een superschoon lichaam te steken de volgende dag door de deur van de kliniek naar binnen.

Volgende keer: Als Kabouter Prikkeprak op verkenning