De voorpret begint al met de aankondiging van het programma in de krant en op internet. Dit weekeinde is er in Amsterdam de Uitmarkt 2017. Leuk om met het programma in de hand naar je favorieten te gaan kijken en te luisteren. Maar nog leuker is het om nieuwe dingen te ontdekken. Zo sta je soms te luisteren naar twee meisjes met een gitaar op het Museumplein of naar een serieuze meneer in pak die iets onbekends maar duidelijk literair voordraagt. Daarna lokt er weer een tent waar musicalsongs uit weerklinken.

Op de Uitmarkt 2017 krijg je de smaak te pakken

Uitmarkt 2017

Tegen de achtergrond van het Scheepvaartmuseum is het Oosterdok voortaan het podium van de Uitmarkt.

Meerdanvijftigers vormen de hoofdmoot van het Nederlandse uitgaanspubliek. En waar kan je beter de smaak van het nieuwe seizoen te pakken krijgen dan op de Uitmarkt 2017 in Amsterdam? Er is geen genre te bedenken dat zich niet laat vertegenwoordigen.

Voor de laatste keer op het Amsterdamse Museumplein of bij het Oosterdok dat de komende jaren het laatste weekeinde van augustus het speelterrein zal zijn voor de Schone Kunsten. Muziekliefhebber Kees Rooze nam de proef op de som bij de opening vrijdagavond.

Dwarsdoorsnede van wat Nederland heeft te bieden

Het I Amsterdampodium is geweldig en de eerste band die opent staat als een huis. Di-rect heeft zich allang bewezen. En zanger Marcel Veenendaal die nu al zo’n 8 jaar Tim Akkerman vervangt maakt het helemaal waar. Daarna volgen nog diverse topartiesten. Tania Kross steelt de show met een stukje ‘Carmen’ op een flamengo-achtige wijze. Wat een geweldige stem heeft deze dame, die presentator Jörgen Raymann het zwijgen oplegt. Gevraagd naar de overeenkomsten tussen haar en Carmen van Bizet zegt ze: “Ik ben dé Carmen.”

Nora Fischer en Marnix Dorrestein krijgen publiek muisstil

Wende Snijders knalt erin met al haar energie, het Nederlands Danstheater vlamt; het is werkelijk een dwarsdoorsnee aan wat Nederland te bieden heeft. En toch is er nog een optreden dat speciaal indruk op mij maakt: het duo Nora Fischer en Marnix Dorrestein. Het zijn prachtige stemmen met een subtiele begeleiding op gitaar van Marnix. Zij brengen een prachtig slaapliedje dat het publiek muisstil aanhoort, ook al slaapt het niet.

Latin op weg naar de blues

Uitmarkt 2017

Summer Breeze: stilstaan voor percussie-sectie.

Behalve het hoofdpodium wilden wij ook nog een soul/blues optreden zien van de Amsterdamse The Voice of Holland-ster Steffen Morrison. Op het ABN Amro podium treedt hij op met een stevige gedreven, band met een lekker groovy ritme. Onderweg naar het podium kijken wij ook nog even naar de latin band Summer Breeze. Deze band werd zoals het bij Latin hoort, gedomineerd door een zeer uitgebreide percussiesectie. We moeten ons losrukken om naar Steffen Morrison te gaan, die tegelijkertijd optreedt. Het leuke aan de Uitmarkt 2017 is de verrassing maar ook daarin moet je uiteindelijk keuzes maken.